De Birmese staatsraad en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi (75) is door een rechtbank in het overwegend boeddhistische Birma veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Zij krijgt die straf voor onder meer opruiing tegen het leger, het manipuleren van de verkiezingen van vorig jaar, hoewel internationale waarnemers geen misstanden signaleerden en het overtreden van de coronaregels.
De rechtszaak werd achter gesloten deuren gehouden. Suu Kyi verscheen tijdens eerdere zittingen via een videoverbinding. Haar advocaten werd verboden nieuws over het proces naar buiten te brengen.
Het leger arresteerde de democratisch verkozen Suu Kyi toen het begin februari van dit jaar een staatsgreep pleegde. De militairen riepen de noodtoestand uit en blokkeerden onder andere telefoonverbindingen. Er volgde een reeks protesten die vaak bloedig eindigden. Volgens opposanten zijn meer dan duizend demonstranten gedood.
De veroordeelde staatsraad Suu Kyi heeft de leiding van het leger altijd gesteund. Vorig jaar verdedigde zij in persoon voor het Internationaal Strafhof in Den Haag de genocide op Rohingya in Birma, stateloze moslims die al decennia in Birma wonen, en wier dorpen door het Birmese lager werden aangevallen, platgebrand en vrouwen en kinderen zijn vermoord volgens internationale mensenrechtenorganisaties. De Rohingya vluchtten massaal naar het buurland Bangladesh.
Onder meer de Dalai Lama en de Amerikaanse president Barack Obama riepen de staatsraad op tot een humanere opstelling. Overwogen is om de aan haar uitgekeerde Nobelprijs voor de Vrede ongedaan te maken.
Korte tijd na het uitspreken van de strafmaat kondigde de overheid een strafvermindering aan van twee jaar.