De verblijfplaats van de vierentwintig jaar oude Tibetaanse Panchen Lama blijft, ook na achttien jaar, onbekend. Op de Internationale Tibet Solidariteit Dag willen Tibetanen en Tibet supporters over de hele wereld antwoord op de vraag: “Waar is de Panchen Lama?”
Op zeventien mei 1995 werd de elfde Panchen Lama van Tibet, Gedhun Choekyi Nyima, op zes- jarige leeftijd in hechtenis genomen door de Chinese autoriteiten. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar gezien. Door de jaren heen hebben Tibetanen en Tibet-supporters onvermoeibaar gewerkt aan de onmiddellijke vrijlating van hem en zijn familie, door China onder druk te zetten.
Vandaag, op de internationale Tibet Solidariteit Dag, gedenkt de International Campaign for Tibet (ICT) alle Tibetanen, die onder de Chinese overheersing geleden hebben en daartegen in verzet zijn gekomen, in het bijzonder de Panchen Lama. ICT: ‘‘Sinds zijn verdwijning zijn we op zoek naar nieuws over zijn verblijfplaats. China heeft nagelaten om enige opheldering te geven over de plaats waar hij wordt vastgehouden. De gedwongen verdwijning en de aanhoudende gevangenschap van de Panchen Lama is niet alleen een misdaad tegen deze jonge man, maar tegen het gehele Tibetaanse volk. Dat deze aanhoudende gevangenschap van één van hun belangrijkste religieuze leiders ervaart als een bron van grote ontsteltenis.’
De ontvoering van de Panchen Lama is volgens de ICT een onderdeel van China’s meedogenloze strategie om haar controle over Tibetaanse volk te tonen. ‘Het nu al meer dan zestig jaar durende repressieve beleid van China in Tibet en het ernstige en verslechterende veiligheidsoptreden, hebben tot een crisis geleid in het bezette Tibet en hebben een ongekende golf van zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken, nonnen en leken ontketent. Ondanks deze zes decennia van Chinese overheersing, blijven Tibetanen de Panchen Lama als tweede belangrijkste spirituele leider, na de Dalai Lama zien. Een aantal van de bijna 120 Tibetaanse demonstranten die zichzelf in brand hebben gestoken, heeft specifiek opgeroepen tot zijn vrijlating, onder wie de 24-jarige Nyangkar Tashi, die zichzelf in november 2012 in Rebkong in brand stak en overleed. Hij liet een brief na waarin stond: “Wij, de miljoenen Tibetanen onder leiding van Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de Panchen Lama, willen onafhankelijkheid voor Tibet. Vrijheid om onze taal te leren, vrijheid om onze taal te spreken. Bevrijdt de gevangen Panchen Lama.”
Regeringen over de hele wereld hebben bij China voortdurend aangedrongen om Gedhun Choekyi Nyima vrij te laten, maar deze oproepen blijven tot op de dag van vandaag onbeantwoord. De Chinese autoriteiten blijven de verzoeken van regeringen en de Verenigde Naties voor toegang tot Gedhun Choekyi Nyima en zijn familie afwijzen. Ze zeggen volgens de ICT dat de familie een normaal leven leidt en niet lastig gevallen wil worden.
Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘Het is onacceptabel dat de Chinese autoriteiten de wereld al achttien jaar in het ongewisse houdt over de verblijfplaats van de Panchen Lama. Wij eisen te vernemen, waar zijn verblijfplaats is en hoe het met hem gaat. Wij staan er op dat China nu in actie komt en hem en zijn familie onmiddellijk vrij laat.”
Bron ICT.
Dolma zegt
Als die jonge man en de ouders dood zijn, hebben we zelfs geen begrafenis kunnen houden! Dat is weer schandalig.
Henk Molenaar zegt
China is een ******** **** (totalitaire) staat waar westerlingen graag handel mee drijven en op vakantie naar toe gaan.
(Redactie aangepast. Een scheldwoord is geen argument. PvB)
Tom zegt
De Chinese regering laat zich leiden door angst. Bang dat ze gezichtverlies leiden omdat ze een bepaalde bevolkingsgroep niet onder “contrôle” hebben. De westerse wereld laat zich leiden door mogelijk economische belangen en durft niet hard op te treden tegen China. (waar overigen belachelijk veel spullen van een bekend Zweeds warenhuis gemaakt worden)Dus ook het westen laat zich leiden door angst. Bang dat ze eventuele geldstromen zullen mislopen. China is immers een niet te stuiten groei-economie. In het oude centrum van Amsterdam zit een Tibetaans restaurant. Perfect eten voor een habbekrats. Praten over de situatie in Tibet, de overheersing door China doen ze bijna niet. Heel voorzichtig tasten ze je af of je wel te vertrouwen bent en geen spion van China. Bang om hun bestaan in Amsterdam kwijt te raken. Dus zo ver, tot in hartje Amsterdam, reikt de hand van China. Onder andere op 6 juli hang ik de Tibetaanse vlag uit (een Nederlandse heb ik niet meer), een protestants gezin verderop in de straat kwam vragen of ik de vlag binnen wilde halen, het zou het straatbeeld ontsieren en een verkeerde indruk geven. Het gesprek heeft nog geen 30 seconden geduurd. Ik hang nog steeds de vlag uit, zij komen nooit meer aan de deur. Het potentieel dodelijk gedrag waarbij de basisrechten in het gedrang (kunnen gaan) komen moet in de kiem gesmoord worden. Dan heb je nog voldoende aan een kleine dosis tegengas. Als je het gedrag toelaat, zul je steeds hardere maatregelen moeten treffen om jezelf hiertegen te beschermen. Soms is het te laat en is eea onomkeerbaar beschadigd, zoals in Tibet. Het enige dat ons rest is de (kleine) mogelijkheid om de Dalai Lama elders een eigen staat te laten opzetten. Een soort Vaticaan van het oosten, alleen dan met goede bedoelingen…..