De Europese Commissie en de lidstaten zijn het er eindelijk over eens: er komt een verbod op het additief ’titaniumdioxide’ of E171 in alle voedingsmiddelen in de Europese Unie. De jarenlange campagne van voedselwaakhond foodwatch om het omstreden additief uit voeding te halen heeft vruchten afgeworpen.
Producenten gebruiken E171 om levensmiddelen een witte kleur of glans te geven – vooral bakkerijproducten en producten die door kinderen worden geconsumeerd (zoals snoep, kauwgom en chocolade). E171 bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’, die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade.
Nicole van Gemert, directeur van foodwatch. “Het verbod dwingt bedrijven, die zich eerder onwillig hebben opgesteld, E171 eindelijk uit hun producten te halen. Het additief E171 dient er enkel en alleen om een product een ander kleurtje te geven. Dit weegt absoluut niet op tegen de risico’s”.
Onwillige voedingsindustrie
Foodwatch voert al jarenlang campagne tegen het onnodige en potentieel gevaarlijke additief E171. Foodwatch heeft samen met acht andere Europese maatschappelijke organisaties de Europese Commissie per brief opgeroepen om E171 te verbieden. Eerder liet foodwatch laboratoriumanalyses uitvoeren naar verschillende bakingrediënten van Dr. Oetker. Dit nadat het bedrijf tijdens e-mailcorrespondentie beweerde dat er geen nanodeeltjes van E171 in hun producten zitten. In alle geteste producten werden echter aanzienlijke hoeveelheden nanodeeltjes gevonden.
Ook riep de voedselwaakhond in 2019 verschillende producenten, waaronder Remia en Mars, op om te stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. Niet alle producenten reageerden positief op de campagne: Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever gaven aan niet te stoppen met het gebruik van E171.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) trok in mei dit jaar aan de bel en bevestigde dat witte kleurstof E171 niet veilig is. Het RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van de stof. In Frankrijk is sinds begin 2020 een wettelijk verbod van kracht.
Nicole van Gemert: “We eten onderhand meer additieven dan gewoon voedsel. We weten al jaren dat E171 risico’s voor de gezondheid inhoudt. En toch is deze kleurstof op het bord van de consument beland. Het blijkt opnieuw dat een voedselwaakhond hard nodig is om de politiek en industrie tot de orde te roepen en de gezondheid van de Europese burgers te beschermen.”
In Europa zijn momenteel 338 additieven in levensmiddelen toegestaan. Dit is te veel, omdat de risico’s op cocktaileffecten onmogelijk te beoordelen zijn. Omstreden additieven moeten veel sneller verboden worden wanneer de veiligheid niet kan worden aangetoond. Dat is wettelijk verplicht volgens het Europees voorzorgsbeginsel. “De volksgezondheid moet vanzelfsprekend op de eerste plaats komen. Helaas is er nog veel werk aan de winkel”, zegt Nicole van Gemert.