Vanwege de coronamaatregelen hebben fysieke bijeenkomsten slechts zeer beperkt plaats gevonden. Dit zal mede de oorzaak zijn dat er slechts beperkt beroep is gedaan op de Externe Vertrouwenspersoon van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) Thijs Huis. Er was slechts 1 melding in 2020. Voor alle duidelijkheid: vertrouwelijke gesprekken kunnen ook via een goed beveiligde toegang online plaatsvinden. Een andere reden kan zijn dat steeds meer leden van de BUN zelf vertrouwenspersonen, intern of extern hebben aangesteld.
Mede hierdoor is de zoektocht naar een tweede, vrouwelijke vertrouwenspersoon nog niet gestart. Door de Externe Vertrouwenspersoon wordt erop gewezen dat nog niet alle leden van de BUN verwijzen naar de Externe Vertrouwenspersoon en dat nog niet alle leden een eigen Ethische Gedragscode op de website hebben staan. Ook wordt geadviseerd een overkoepelende klachtenregeling in te stellen. De Externe Vertrouwenspersoon is daar niet voor, alleen voor directe ondersteuning van mensen die te maken krijgen met ongewenst gedrag, en daarvoor niet, of onvoldoende gehoor vinden bij de eigen organisatie.
Voor de BUN en haar leden staat onomstotelijk vast dat iedere plek waar boeddhistische studie en beoefening wordt aangeboden een veilige plek moet zijn. In algemene zin kan gesteld worden dat in een boeddhistische omgeving ‘de vijf leefregels’ altijd dienen te worden beoefend, vanuit de diepe overtuiging dat je geen lijden wilt veroorzaken voor jezelf en anderen:
niet doden, het leven beschermen
niet stelen, niet nemen wat niet gegeven is
geen seksueel wangedrag plegen
niet liegen, niet kwetsend spreken
geen verdovende middelen gebruiken
De BUN moedigt haar leden aan zich op dit punt te organiseren, bijvoorbeeld door middel van vertrouwenspersonen, gedragscodes of anderszins, zodat mensen met vragen of problemen altijd ergens terecht kunnen. De BUN moedigt haar leden aan om elkaar betreffende dit onderwerp te steunen en kennis uit te wisselen. De BUN moedigt personen aan die een leraar of een boeddhistische organisatie zoeken, of al gevonden hebben, zich goed te oriënteren, zelf goed na te denken en ook na te vragen hoe met dit onderwerp wordt omgegaan. Meer informatie vind je hier. De BUN moedigt slachtoffers van seksueel misbruik aan hulp te zoeken in hun eigen omgeving of bij officiële instanties.
De BUN heeft per 1 januari 2017 een externe vertrouwenspersoon aangesteld. Sinds juni 2020 beschikken 34 leden van de BUN (74%) over een eigen gedragscode. Andere leden zijn hier hard mee bezig. De BUN heeft al haar leden opgeroepen een gedragscode te ontwikkelen. De Europese Boeddhistische Unie heeft deze oproep overgenomen. Per ultimo 2020 is voor alle leden van de BUN een gedragscode verplicht, evenals de verwijzing naar de externe vertrouwenspersoon van de BUN.