Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dit jaar is het thema ‘Invloed met Impact’: een focus op de positieve invloed die vrouwen uitoefenen op maatschappelijke onderwerpen en discussies.
In 2019 werd gevierd dat mannen en vrouwen sinds 100 jaar mogen stemmen en verkozen mogen worden, en vorig jaar vierden we dat dit recht precies 100 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt. Dit jaar kan iedereen zijn/haar stem inzetten voor gendergelijkheid tijdens de verkiezingen van 17 maart. Want het duurt natuurlijk veel te lang als we nog eens 100 jaar moeten wachten totdat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld op de 8 punten uit Het Gendergelijkheid Stemadvies. Oftewel: #Stemgendergelijkheid!
Om de positie van de vrouw in Nederland te verbeteren, willen wij de Nederlandse overheid oproepen om op 8 punten in actie te komen. Zo vinden wij dat media en onderwijs tot gelijke kansen moeten leiden voor meisjes en jongens, dat vrouwen moeten kunnen rekenen op goede gezondheidszorg en dat de loonkloof tussen vrouwen en mannen moet worden gedicht.
Om dit te bereiken, is er politieke actie nodig. Met Het Gendergelijkheid Stemadvies krijg je snel en eenvoudig inzicht in hoeverre partijen aan de slag gaan met gendergelijkheid.
Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 38e plaats. Veel vrouwen in Nederland (47 procent) zijn niet financieel onafhankelijk. Dit tegenover 76 procent van de mannen, die wel onafhankelijk zijn. Mannen en vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds niet hetzelfde. Het gemiddelde loonverschil is 14 procent.
Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (huishouden, kinderen, mantelzorg) als mannen (26 versus 17 uur per week). Hoewel de helft van de stellen met kinderen werk en zorg gelijk zouden willen verdelen, doet slechts 10 procent dit.
In 2020 was 12 procent van de bestuurders (die de dagelijkse leiding hebben) vrouw. Ook in de politiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. In de Tweede Kamer is maar 31 procent vrouw, in de gemeenteraden 32 procent.
Vrouwen hebben met 84 jaar gemiddeld een hogere levensverwachting dan mannen (81 jaar), maar ze brengen ook gemiddeld 5 jaar door in minder goede gezondheid dan mannen. Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaker gemist, omdat zij andere symptomen kunnen hebben dan mannen.
In 2019 is het aandeel vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s 36 procent. Bij een evenredige representatie zou dit 50 procent moeten zijn. 23 procent van de deskundigen (bijvoorbeeld politici, woordvoerders of experts) in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is vrouw. Ten aanzien van onderwerpen omtrent economische zaken, weer en sport is het aandeel vrouwen dat hierover als deskundige gevraagd wordt slechts 9 procent.
Vrouwen boven de 50 jaar komen bijna 6 keer minder in beeld dan mannen boven de 50 jaar.
Slechts 13 procent van de moeders in kinderboeken heeft een betaalde baan, dat is bijna 6 keer minder dan in werkelijkheid. Daarnaast is in de schoolboeken Nederlands en wiskunde voor de brugklas slechts 28 procent van de personages met een beroep vrouw.
74 procent van de meisjes denkt dat het voor vrouwen lastiger is om later een leidinggevende functie te krijgen dan voor mannen.