De stichting Vrienden van het Boeddhisme (SVB) presenteert vandaag onder de nieuwe naam stichting VvB haar nieuwe website. De site is er voor iedereen die meer van het boeddhisme wil weten. Ieder kwartaal komt er nieuwe informatie op. Deze lente hebben de samenstellers onder meer acht nieuwe artikelen opgenomen, vijf actuele berichten en een canonieke tekst.
De bedoeling is dat op deze website, behalve informatie over de SVB, artikelen over het boeddhisme in de (westerse) wereld en dharma-artikelen worden gepubliceerd. De werkgroep die de site beheert bestaat uit Jacques den Boer, Kees Moerbeek en Jelle Seidel.
De SVB is in 1967 onder de naam Stichting Nederlands Boeddhistisch Centrum opgericht. In januari 1968 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Saddharma. Omdat in 1978 vanuit de SNBC de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) werd opgericht en daarmee de centrumfunctie was afgesplitst, werd in december van dat jaar de naam van de Stichting veranderd in Stichting Vrienden van het Boeddhisme.
In 1995 is deze stichting gestart met het uitbrengen van het geïllustreerde magazine Kwartaalblad Boeddhisme, dat anders dan Saddharma gericht was op een breed publiek van boeddhistisch geïnteresseerden en niet alleen op de eigen donateurs. Per 1 januari 2003 is dit tijdschrift overgedragen aan uitgeverij Asoka en sinds juni 2011 gaat het, na enige jaren Vorm&Leegte te hebben geheten, verder onder de naam BoeddhaMagazine.
De stichting is vertegenwoordigd in de BUN en via deze koepel sinds juni 2012 ook weer in de Europese Boeddhistische Unie (EBU). Het bestuur bestaat uit Prof. Dr. R.H.C. (Rob) Janssen, voorzitter, Drs. J.A. (Jan) de Breet, secretaris-penningmeester, Drs. I. (Jacques) den Boer en Drs. J. (Jelle) Seidel, bestuursleden.
Stichting Vrienden van het Boeddhisme
Anneke Bakker zegt
Is het wel handig om je te noemen (afkorting) naar de kinderbijslaguitkeerder van Nederland? Daar krijg je problemen mee…
Joop Ha Hoek zegt
Dank je wel voor je opmerking. Wij hebben de naam VvB aan de tekst toegevoegd, zo presenteert de stichting zich tegenwoordig. In de toekomst zullen we in onze berichtgeving de nieuwe naam gebruiken.
Lodi Leeuwenberg zegt
Omstreeks 2000 heb ik eens uitgezocht hoeveel organisaties in Nederland door het leven gingen als ‘SVB’.
Dat was in opdracht van de directie van de Sociale Verzekeringsbank (uitvoerder volksverzekeringen, AOW, kinderbijslag, etc.), waar ik toen werkzaam was als bibliothecaris.
Ik kwam toen tot 12 SVB-en, naast de 2 genoemden herinner ik mij een Schaakvereniging (in een plaats B), de Studenten Vakbond en zo nog 8 anderen.
Ter geruststelling van Anneke Bakker : problemen hebben zich hiermee nooit echt voorgedaan, bij mijn weten.
Maar de nieuwe toevoeging (VvB) maakt het toch wat duidelijker, specifieker, ik vind dit een goede zet.