De Japanse boeddhistische monnik Yoshinobu Fujioka (35) heeft wel een heel bijzondere locatie uitgekozen om de boeddhistische leer uit te dragen. In het centrum van Tokio runt hij al acht jaar de ‘Vowz-bar’, waar kaalgeschoren bartenders onder het reciteren van gebeden de drankjes rondbrengen. Boeddhistische gezangen vervangen karaoke liedjes. Vowz is een speelse vertaling van het Japanse woord voor monnik.
‘In het verleden kwamen mensen in boeddhistische tempels bij elkaar om er te eten en te drinken. Ik heb die gewoonte aan de moderne tijd aangepast’, zegt Fujioka, die ook nog een baantje heeft in een tempel net buiten Tokio. ‘Er komen hier mensen met een totaal verschillende religieuze achtergrond. De afstand tussen hen en ook mij verdwijnt, mijn klanten zijn met elkaar verbonden’, zegt de in een klassiek zwart gewaad geklede monnik.
De klanten zijn voornamelijk vrouwelijke studenten, huisvrouwen en carrière vrouwen-op zoek naar een plek waar ze kunnen drinken, ontspannen, en nadenken over hun leven. Velen van hen praten met Fujioka en de vier andere monniken die in de bar werken over hun relaties en winnen deskundig advies in hoe ze in het leven moeten staan. Fujioka weet daardoor meer over vrouwengeheimen dan hun echtgenoten of vriendjes.
“Vrouwen zijn in hun denken flexibeler dan mannen en staan meer open voor nieuwe ideeën of een andere wending aan hun leven te geven,’ zegt de monnik. ‘De recente opleving van het boeddhisme in Japan is ook te danken aan vrouwen.’
In de Vowz-bar wordt de helderheid van de geest bewaakt door klanten niet vol te plempen met drank. Maar alcohol wordt ook niet geschuwd. Op de kaart van cocktails prijken drankjes zoals ‘perfecte zegen’ en ‘oneindige hel’. Gemaakt van wodka, frambozenlikeur en een plons tonic. Een absolute topper is ‘verslaafd aan liefde en lust’, waar je wel tegen de twintig euro voor moet betalen. Klanten zeggen dat ze in de bar geestelijk bij komen tanken ‘na de dagelijkse onderdompeling in het vuil van de seculiere wereld’. Voor Fujioka is zijn bedrijfje ook een middel om het boeddhisme in een jachtige samenleving zoals die van Japan onder de mensen te brengen.
Bron BNN.
kp zegt
van een ” contradictio in terminis ” gesproken …
Alex Benoit zegt
Leuk initiatief. Yoshinobu Fujioka slaat een brug tussen zijn idealen en de realiteit van de ‘niet-ingewijden’. Net als bijvoorbeeld de rokende en drinkende Chögyam Trungpa Rinpoche, Rients Ritskes met zijn ‘McDonaldisering van Zen’ (die toch maar mooi duizenden mensen laat beginnen met Zen) en de Vegetarische Slager.