In wat genoemd wordt een historische ontmoeting heeft de president van de Tibetaanse regering in ballingschap dr. Lobsang Sangay, vrijdag in het Witte Huis in Washington (VS) gesprekken gevoerd over de situatie in Tibet. Een stap die de bestaande spanningen tussen de VS en China over Tibet kan doen escaleren. In oktober werd Sangay voor het eerst in zes decennia uitgenodigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Peking heeft na de inval en bezetting van Tibet in 1950 de controle over Tibet en beschuldigde de VS ervan te proberen de regio te destabiliseren. Na de uitnodiging van Sangay vroeg de Chinese regering de VS zich niet langer te bemoeien met de interne aangelegenheden van China of de ontwikkeling en stabiliteit van de Tibetaanse regio te ondermijnen.
De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, vertelde tijdens een dagelijkse briefing in Peking dat de Amerikaanse assistent-secretaris en speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties Robert Destro “de toezegging en het beleidsstandpunt van de VS om de onafhankelijkheid van Tibet niet te steunen en deze regering in ballingschap niet te erkennen, heeft geschonden”.
De aankondiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat hij een speciale coördinator voor Tibetaanse aangelegenheden zou benoemen, is volgens Zhao een politieke manipulatie om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China en de ontwikkeling en stabiliteit van Tibet te ondermijnen”. “De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had ook gewaarschuwd voor mogelijke diplomatieke represailles. Verscheidene critici, waaronder de verbannen spirituele leider Dalai Lama, hebben de controle van China over Tibet als een ‘culturele genocide’ bestempeld.
In juli beschuldigde Pompeo China van het schenden van de Tibetaanse mensenrechten. In dezelfde maand had Pompeo een visumverbod aangekondigd dat gericht was tegen Chinese functionarissen die betrokken waren bij het beperken van de buitenlandse toegang tot Tibet. De Verenigde Staten hebben keer op keer hun bezorgdheid geuit over de onderdrukking van de Tibetaanse gemeenschap door de Volksrepubliek China en over de ernstige beperkingen van de godsdienstvrijheid en de culturele tradities van de Tibetanen in China.
Volgens het Tibetaanse kantoor in Washington is Sangay de eerste Sikyong (president van de Tibetaanse regering in ballingschap) die formeel werd uitgenodigd voor een ontmoeting met Destro in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De afgelopen zes decennia werd het hoofd van het CTA de toegang tot het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis ontzegd, omdat de Amerikaanse regering de Tibetaanse regering in ballingschap niet erkent.