De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die meer dan vijftien jaar door het militaire regiem in huisarrest zat, heeft woensdag voor het eerst een militaire parade bijgewoond. De Nobelprijswinnaar zat op de voorste rij tijdens de jaarlijkse viering van de Birmese opstand tegen de Japanse bezetter in 1945.
Het parlementslid Suu Kyi wil een rol van betekenis blijven vervullen tot Birma een echte democratie is. “Hoewel het land op weg is een moderne democratie te worden, speelt het leger nog steeds een leidende rol in de nationale politiek,” zei generaal Min Aung Hlaing. “Wij zullen ons presenteren om de door het volk gewenste ontwikkeling te versterken.’
Het was de eerste keer in meer dan twee decennia dat het leger zich op deze openbare wijze aan de bevolking presenteerde. Helikopters vlogen laag over de heuvels, gevechtsvliegtuigen fakkelden in de lucht en tientallen tanks en kanonnen trokken aan het oog van Suu Kyi en andere genodigden voorbij.
Afgelopen maandag waarschuwde de Birmese regering dat religieus getint geweld de democratische hervormingen in Birma zouden kunnen bedreigen. Woedende en gewapende boeddhisten trokken in drie steden in Centraal-Birma wijken in waar veel moslims wonen en stichtten er brand en vernielden huizen en moskeeën. De Birmese president Thein Sein kondigde vorige week vrijdag de noodtoestand af in de betrokken gebieden en stuurde troepen naar onder andere de zwaarst getroffen stad, Meiktila, waar tenminste 32 mensen werden gedood. Volgens de VN werden meer dan 12.000 mensen verdreven.Afgelopen maandag waarschuwde de Birmese regering dat religieus getint geweld de democratische hervormingen in Birma zouden kunnen bedreigen. Woedende en gewapende boeddhisten trokken in drie steden in Centraal-Birma wijken in waar veel moslims wonen en stichtten er brand en vernielden huizen en moskeeën. De Birmese president Thein Sein kondigde vorige week vrijdag de noodtoestand af in de betrokken gebieden en stuurde troepen naar onder andere de zwaarst getroffen stad, Meiktila, waar tenminste 32 mensen werden gedood. Volgens de VN werden meer dan 12.000 mensen verdreven. In het verleden maakte het Birmese leger zich zelf schuldig aan het opzetten van geweld door boeddhisten tegen moslims.
Moslims in Meiktila, die voor ongeveer dertig procent deel uit maken van de ongeveer honderdduizend inwoners, lijken het meest gedupeerd door de hevige rellen. Tenminste vijf moskeeën gingen in vlammen op. En veel winkels en huizen die in brand zijn gestoken zijn eigendom van moslims. De politie heeft tot nu toe vijfendertig mensen aangehouden op verdenking van brandstichting en geweld. De oorzaak van het geweld was een ruzie tussen een moslim goudhandelaar en twee boeddhistische klanten.