China beschuldigt de Verenigde Staten er vandaag van dat ze probeert Tibet te destabiliseren na het aanstellen van Robert Destro tot hogere mensenrechtenfunctionaris als speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties. De post is sinds het begin van de ambtstermijn van president Donald Trump in 2017 vacant.
China heeft consequent geweigerd zich met de Amerikaanse coördinator bezig te houden, omdat het dit beschouwt als inmenging in zijn interne aangelegenheden. ‘De oprichting van de zogenaamde coördinator voor Tibetaanse zaken is voortgekomen uit politieke manipulatie om zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van China en Tibet te destabiliseren. China is daar fel tegen gekant’, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.
De benoeming komt op een moment dat de betrekkingen tussen de VS en China op het laagste punt in decennia terecht zijn gekomen, met inbegrip van de handel, Taiwan, de mensenrechten, de Zuid-Chinese Zee en het coronavirus. Destro zal de inspanningen van de V.S. leiden om dialoog tussen de Volksrepubliek China en de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te bevorderen; de unieke godsdienstige, culturele, en taalkundige identiteit van Tibetanen; en druk uitoefenen om de mensenrechten te respecteren,’ zo stelt de VS in een verklaring.
China kreeg met geweld de controle over Tibet in 1950 in wat het beschrijft als een ‘vreedzame bevrijding’ die het afgelegen gebied van de Himalaya hielp zijn ‘feodale’ verleden af te werpen. ‘De leden van alle etnische groepen in Tibet maken deel uit van de grote familie van de Chinese natie, en sinds zijn vreedzame bevrijding, heeft Tibet een welvarende economische groei gehad. Iedereen in Tibet geniet religieuze vrijheid en hun rechten werden volledig gerespecteerd’, zeggen de Chinese autoriteiten.
In juli maakten de Verenigde Staten bekend visa voor sommige Chinese ambtenaren in te perken als ze betrokken zouden zijn bij het blokkeren van diplomatieke toegang tot Tibet. In tegenstelling tot zijn voorganger, Barack Obama — heeft president Donald Trump nooit de Dalai Lama tijdens zijn ambtstermijn ontmoet.
Dolma zegt
China wil het niet verstaan dat wij allen Tibet terug op kaart proberen te brengen. Ik denk dat Tibet de opflakkering van de wereldeconomie wel zou gevolgd hebben, als China er niet geweest was. Er was geen reden voor China om er bemoeizucht op na te houden. Geeft Tibet terug aan de Tibetanen! Simpel niet!
Herald de Jager zegt
China is een totalitair regime waarin het systeem tot heilig is verklaard. Daar hadden we in Europa circa 80 jaar geleden ook mee te maken. Een door en door corrupt en niet te vertrouwen land met een extreem gewelddadige inslag. daar wil je niet mee geassocieerd worden, daar wil je niet naïef mee omgaan. Genocide, martelingen en onderdrukking is troef in China. Iedereen is er bang voor, behalve de Amerikanen en Trump. Gelukkig dat zij er zijn. Momenteel lopen de spanningen enorm op i.v.m. Taiwan, een onafhankelijke staat. China is al bijna omsingeld; India (LAC), Rusland die troepen naar de grens met China stuurt en de QUAD meetings van de democratische landen (VS, Australië, Japan en India). Nu eindelijk stuurt UK en Frankrijk (Vietnam) een kleine afvaardiging die kant op. Wederom een kinderlijk klein Europa om je voor te schamen…Voor Europa klinken democratie en mensenrechten op papier wel lekker maar als puntje bij paaltje komt dan rennen ze als bange angsthazen snel weg. Zoals ook in Srebrenica waar de Nederlandse papieren helden die vooral goed zijn in de theoretische kwesties domweg bang waren. M.n. dan het kader, welke nog nooit echt gevochten hebben, helaas worden we beschermd door lafaards die geen cent te makken hebben omdat we geen stuiver over hebben voor onze eigen veiligheid. Eens een trots, brutaal, geslepen en doortrapt land, afgegleden tot slaapwekkende zelfgenoegzaamheid. Het wordt tijd om weer eens wat lef te laten zien aan de buitenwereld…..Beschavingen zijn al vaak genoeg overrompeld door agressie, jammer dat NL en Europa daar nooit van leren en zo zwaar gehecht zijn aan hun roze bril. Denkende dat dat hun superieur maakt terwijl het slechts hun laffe naieviteit maskeert. Jammer voor de onderdrukte landen die geloven in het voorbeeld van democratie…weer gefopt!