Vanaf gisteren is de indringende videospot van Compassion in World Farming (CIWF) over het dierenleed en het gezondheidsgevaar van de vee-industrie in acht van de grootste treinstations van Nederland te zien. Op megagrote videoschermen toont de spot de omstandigheden waarin vleeskippen leven en stelt de voorbijganger de vraag: ‘Is dit gezond?’

De vee-industrie, waarin grote aantallen dieren op elkaar gepakt zitten in dichte stallen onder vaak onhygiënische omstandigheden, vormt een risico voor de gezondheid van dieren én mensen. Wetenschappers waarschuwen dat een volgende pandemie uit de vee-industrie kan komen. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De huidige vee-industrie, die massaal dieren opsluit en uitbuit, die de aarde uitput en een voedingsbodem is voor ziektes, is een onhoudbaar systeem. De coronacrisis dwingt ons te kiezen voor een nieuw en gezond voedselsysteem. Een dat de aarde, de dieren en de mensen beschermt.”

De actie op de treinstations is geheel gefinancierd door een crowdfundingactie. Binnen enkele weken doneerden supporters ruim €15.000,- voor de campagne. De videospot is te zien op dertien mega schermen in acht stations. Dat zijn Amsterdam CS, Utrecht CS, Rotterdam CS, Den Haag CS, Leiden CS, Breda, Amersfoort CS en Amsterdam Bijlmer Arena. De spot (10 sec) wordt de hele dag elke 2 minuten vertoond en roept mensen op om in actie te komen voor een gezonde toekomst.

Eerder dit jaar presenteerde CIWF haar nieuwe alarmerende rapport ‘Is the next pandemic on our plate? over de gevaren van de vee-industrie en de noodzaak over te stappen op een nieuw voedselsysteem. Het rapport laat zien dat de slechte leefomstandigheden in de vee-industrie een groot risico vormen voor de verspreiding van zoönoses. Ook zorgt de massale ontbossing om veevoer te verbouwen voor ecologische ontwrichting en vergroot deze het contact tussen mensen en wilde dieren. CIWF pleit daarom voor een geheel nieuw en gezond voedselsysteem, dat de aarde niet uitput, maar werkt met natuurlijke kringlopen. Dieren kunnen een rol spelen in dit systeem, maar enkel op een veel kleinere schaal dan in de huidige situatie. Hun welzijn en gezondheid moeten centraal staan en ze moeten voer krijgen dat niet voor menselijke consumptie geschikt is. Sterke vermindering van de consumptie van dierlijke producten is daarbij noodzakelijk om op een duurzame manier de wereldbevolking te voeden en om klimaatverandering tegen te gaan.

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk