Greenpeace Groot Brittannië voert nog steeds actie om het Britse deel van natuurgebied de Doggersbank in de Noordzee – ten oosten van Noord-Engeland – te beschermen. De milieuorganisatie plaatst opnieuw zo’n 15 natuurstenen op de bodem van de Noordzee, zoals de organisatie ook afgelopen dinsdag deed. Met deze actie wil Greenpeace in Engeland het kwetsbare leefgebied van de Doggersbank beschermen.

In Nederland ontstond door deze actie commotie bij vissers die zelfs aangifte deden, verder werden er Kamervragen gesteld. Toch zet Greenpeace deze veilige actie door. Wereldwijd voert de organisatie actie om een aaneengesloten netwerk van beschermde oceaangebieden te creëren, waarbij minstens 30% van de oceanen wordt beschermd tegen onder andere overbevissing. Aan de acties van Greenpeace gaan altijd onderzoek, gesprekken en onderhandelingen vooraf. Levert dat te weinig resultaat op, dan volgt actie.

Noordzeeakkoord

Crew members from the Greenpeace ship, Esperanza, remove cables connecting large boulders.
The inert granite boulders will then be placed into the North Sea as part of a new bottom trawler exclusion zone in the Dogger Bank Marine Protected Area.
The initiative will help prevent destructive bottom trawling which destroys the Dogger Bank’s protected seabed.

Greenpeace Nederland heeft in het verleden soortgelijke acties gevoerd op de Noordzee. Dat gebeurde, net als nu, volkomen veilig, zoals ook de rechter destijds beaamde. En het was succesvol, want mede hierdoor zijn concrete afspraken gemaakt over de bescherming van de Noordzee; het zogenaamde Noordzeeakkoord. In dit akkoord trekken natuur- en milieuorganisaties, vissers en overheden samen op. Ook Greenpeace Nederland heeft haar handtekening onder dit akkoord gezet. Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland: “Ik heb begrip voor de actie van mijn Britse collega’s omdat de bescherming van hun deel van de Doggersbank nog niet is geregeld. In Nederland zijn en blijven wij  gecommitteerd aan het Noordzeeakkoord.”

Grootschalig verlies aan biodiversiteit

De industriële visserij gebruikt volgens Greenpeace in het Britse gedeelte van de Noordzee nog steeds gigantische verwoestende netten die op of over de bodem slepen. Greenpeace Groot Brittannië roept met deze actie de Britse overheid op serieus werk te maken van de bescherming van de Noordzee door zeereservaten in te stellen. Dat is nodig, want een miljoen plant- en diersoorten op aarde worden bedreigd door ontbossing, klimaatverandering, overbevissing en ander menselijk handelen. Terwijl we die ecosystemen nodig hebben voor voedsel, schone lucht en om weerbaar te zijn tegen klimaatverandering.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk