Er moet een klimaatwaakhond komen die erop toeziet of de corona-steunmaatregelen van de Europese Commissie, wel in lijn zijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat stelt Greenpeace vandaag in een oproep aan de Europese regeringsleiders. Greenpeace heeft berekent dat er in totaal 4 biljoen wordt vrijgemaakt door de Europese Commissie en de nationale regeringen om de economie door de coronacrisis heen te helpen. Dat komt neer op ongeveer € 9.000 per Europese burger. Op 19 juni komen de Europese staatshoofden van de Europese Raad bijeen. Greenpeace vindt dat alle economische maatregelen en herstelfondsen uitsluitend voor een groen en eerlijk herstel gebruikt moeten worden. Ook De Nederlandsche Bank riep overheden daar al toe op.
Aan door de Europese Commissie goedgekeurde staatssteunregelingen zijn tot op heden geen verplichte en stevige groene voorwaarden verbonden. Uit een analyse van Greenpeace Nederland blijkt dat een groot gedeelte van de economische maatregelen op nationale schaal de vervuilende fossiele industrie nu ten goede komt. Zoals verlaging van belastingen en andere accijnzen en aanpassing van regelgeving. Daarom zijn deze investeringen niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dit geldt ook voor de grote bedragen die door de Europese Centrale Bank worden geïnvesteerd.
‘Groene praatjes’
“We hebben de afgelopen drie maanden veel gehoord over het belang van eerlijk en groen herstel. Negentien EU-lidstaten hebben deze oproep zelfs publiekelijk gesteund, waaronder Nederland. Tot nu toe blijft het bij groene praatjes voor de bühne, want ondertussen worden vervuilende industrieën gespekt onder het mom van corona-steun. Wanneer de Europese leiders morgen over herstel op de lange termijn overleggen, moeten ze een beveiliging inbouwen voor het klimaat nu er zoveel geld geïnvesteerd wordt. Het instellen van een klimaatwaakhond door de Europese Commissie kan voorkomen dat dit belastinggeld vloeit naar CO2-intensieve industrie en bedrijven die nog teren op fossiele brandstoffen. Anders is de klimaatcrisis onomkeerbaar,” aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace.