De Federation of Barua Buddhists’ Welfare Association of Assam (FBBWAA) heeft er bij de Indiase regering op aangedrongen om relikwieën van de Boeddha, zoals afbeeldingen op pilaren, die onlangs tijdens  opgravingen in Saket (Ayodhya) in Uttar Pradesh zijn opgegraven, te beschermen en te behouden. Op de plek van de opgravingen is deze week begonnen met de bouw van de hindoestaanse Ram tempel. Ram Lalla is een Hindoestaanse godheid.

De boeddhistische gemeenschap heeft geen bedoeling om zich in de kwestie van de bouw van Ram Mandir te mengen, maar verzoekt slechts om de relikwieën te beschermen en in een museum te bewaren in plaats van deze te vernietigen, zoals gevreesd wordt, zegt een woordvoerder van de FBBWAA.

De relikwieën zijn afkomstig uit de tijd van koning Asoka. Ayodhya heeft een groot belang in de boeddhistische literatuur. In de traditionele boeddhistische literatuur wordt het Saket genoemd. De Britse archeoloog Alexander Cunningham, die ook de eerste directeur-generaal van de Archaeological Survey of India (ASI) was, identificeerde drie boeddhistische plaatsen – Mani Parbat, Kuber Parbat en Sugriv Parbat op de plek van de opgravingen in Ayodhya. Op die plek zijn al eerder  vele relikwieën van Boeddha gevonden, zegt een expert. De FBBWAA eist dat de resten van het Boeddhabeeld die tijdens de opgravingen zijn gevonden onder bescherming van de UNESCO worden veilig gesteld.

Ayodhya of Ayodhya, vroeger Ayojjhā genoemd, is een stad en gemeente in het district Faizabad van de Indiase staat Uttar Pradesh. Ayodhya is een van de zeven heilige plaatsen voor hindoes in Indië.

Na 27 jaar juridisch gesteggel, op 25 maart 2020, werd een beeld van Heer Ram Lalla uit de geïmproviseerde tempel in Ayodhya gehaald en werd de godheid in een draagstoel verplaatst naar Manas Bhawan. De geïmproviseerde tempelstructuur is gemaakt van vezels en kogelvrij.

Het Hooggerechtshof van India maakte op 9 november 2019 een einde aan een eeuwenoud geschil en maakte de weg vrij voor de bouw van een Ram tempel door een trust op de betwiste locatie in Ayodhya. Tijdens de aankondiging van het vonnis stelde het Hof dat het geloof van de Hindoes dat Heer Ram bij de gesloopte structuur is geboren, onbetwist is. Op die plek was een provisorische tempel gebouwd die nu wordt vervangen door een permanente.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk