Boeddha’s verjaardag valt op 30 april van dit jaar. Terwijl de boeddhistische ceremonies die op deze dag meestal in tempels in Zuid-Korea worden gehouden voor een maand zijn uitgesteld, zouden velen zich kunnen afvragen of de socialistische staat Noord-Korea ook de verjaardag van de Boeddha markeert. Het is algemeen bekend dat er in Noord-Korea geen vrijheid van godsdienst bestaat. Maar boeddhistische rituelen en gebeurtenissen, waaronder Boeddha’s verjaardag, zouden in verschillende delen van het communistische land bij tempels worden gehouden.
Professor Chung Eun-chan van het Institute for Unification Education over het boeddhisme in Noord-Korea:
‘De verjaardag van Boeddha wordt hier in Zuid-Korea als een feestdag gevierd, maar dat niet het geval in het Noorden. Wel worden er in Noord-Korea boeddhistische ceremonies gehouden ter gelegenheid van de verjaardag. De boeddhistische gebeurtenissen in Noord-Korea zijn begonnen met de verjaardagsfeesten van de Boeddha in de Pohyontempel op de berg Myohyang in mei 1988. Sindsdien heeft de natie elk jaar drie grote boeddhistische evenementen gehouden.
Omdat Boeddha’s verjaardag geen feestdag is in het Noorden, kan slechts een beperkt aantal door de staat aangewezen boeddhisten deelnemen aan relevante ceremonies. In tegenstelling tot Zuid-Korea hebben deze evenementen tot doel de buitenwereld te laten zien dat Noord-Korea de vrijheid van godsdienst garandeert. Ze zijn ook gericht op het voeren van uitwisselingen met wereldwijde boeddhistische gemeenschappen.
Aan de oppervlakte bestaat het boeddhisme wel degelijk in Noord-Korea en de natie pleit voor de Jogye Orde, een van de boeddhistische sekten.
Noord-Korea keurt gedragingen goed van religieuze groepen zoals de Koreaanse Boeddhistische Federatie en de Koreaanse Christelijke Federatie. Dit om aan te tonen dat de natie de vrijheid van godsdienst erkent. Maar mensen die lid zijn van de religieuze verenigingen hebben daar niet uit vrije wil voor gekozen. Zij voeren gewoon hun door de autoriteiten aangewezen taken uit. Religieuze activiteiten in Noord-Korea hebben als belangrijkste doel het regime in stand te houden en naar buiten toe te bevorderen.
In Noord-Korea worden de boeddhistische monniken dan ook door de Arbeiderspartij uitgezonden. Voor uitwisselingen met de buitenwereld leidt het Departement van Religie van de Kim Il-sung Universiteit religieuze functionarissen op.
Noord-Koreaanse monniken scheren hun hoofd niet. Ze verblijven ook niet in tempels, in tegenstelling tot hun Zuid-Koreaanse tegenhangers. Ze gaan elke ochtend naar hun tempels, met een pak aan, net als kantoormedewerkers die naar hun werk gaan. In de tempels veranderen ze hun uiterlijk in kostuums die gemaakt zijn voor boeddhistische priesters. De meesten van hen zijn getrouwd. Niemand kiest ervoor om alleenstaand te blijven met het oog op spirituele training.’
Bron KBS World. Lees hier verder in het Engels