Inmiddels zijn er al duizenden geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt fors hoger, want lang niet iedereen wordt getest. De kans is zelfs groot dat veel Nederlanders niet of nauwelijks hebben gemerkt dat ze besmet zijn geraakt.
Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen? Op deze vraag probeert Koen Kuijper antwoord te geven, waarbij gebruik is gemaakt van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent geraakt met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Een arts bepaalt of iemand met klachten wordt getest. Hierin worden de RIVM-richtlijnen gevolgd.
Het testbeleid is er nu op ingesteld dat lang niet iedereen meer wordt getest, omdat er simpelweg niet genoeg tests zijn voor iedereen met klachten. Mensen die nog wel worden getest zijn vooral zorgmedewerkers en kwetsbaren die meer risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte.
Lees in deze tekst in Zorgwijzer meer over of u het coronavirus hebt (gehad), of mogelijk een gewone griep of hooikoorts. Met een lijst met vergelijkingen tussen deze 3.
G.J. Smeets zegt
“Het testbeleid is er nu op ingesteld dat lang niet iedereen meer wordt getest, omdat er simpelweg niet genoeg tests zijn voor iedereen met klachten.”
Dat er onvoldoende test-capaciteit zou zijn is onzin. Massaal testen kost wat maar dan heb je ook wat. Het is goedkoper (en epidemiologisch verstandiger) om intensief te testen dan een blinde lockdown. Ik mag van de redactie geen links dumpen dus wie dit lees moet zelf effe checken. In dagblad Trouw stond er 21 april een stuk over onder de titel ‘Zonder geschikte sneltest lijkt versoepeling van de coronamaatrdegelen ver weg.’ In dat stuk wordt uitgelegd dat veel capaciteit onbenut blijft. En ondertussen slaan alle epidemiologen op dezelfde trom: testen, testen, testen.