Door de lakse houding van de Nederlandse overheid, sleept circus Freiwald nog steeds Afrikaanse olifant Buba met zich mee en opnieuw zijn er problemen. Deze keer is het circus vanwege de corona uitbraak gestrand op een veldje in het Noord-Limburgse Beringe dat is omgetoverd tot een tentenkamp/trailerpark. Circusshows zijn net als andere evenementen voorlopig afgelast, zegt de organisatie Animal Rights, die zich zorgen maakt over de situatie van Buba.

In 2019 bivakkeerde het circus ook al maanden lang op een verlaten stuk industrieterrein in Venlo. Volgens de berichten was toen de tourmanager van het circus getroffen door een hartinfarct. Opnieuw bedelen de eigenaren om voedsel voor de dieren – naast Buba, onder andere lama’s, kamelen, paarden, pony’s ganzen en honden – en geld, terwijl Buba, eenzaam en alleen, staat opgesloten binnen een schrikdraad omheining, waardoor hij nauwelijks bewegingsruimte heeft, geen schaduw en geen gezelschap.

“Dit zijn opnieuw onacceptabele omstandigheden voor Buba,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “De maat is vol, de Nederlandse overheid dient nu eindelijk eens op te treden.”

Verbod wilde dieren in circussen

Sinds 15 september 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus. Maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing, omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Buba mocht van het ministerie voorlopig meereizen met het circus op voorwaarde dat deze zou meewerken aan opvang zodra een geschikte locatie zich aandient. Voorwaarde was ook: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek.

Waarschuwing

Circus Freiwald schond die voorwaarde in september 2019 toen het de olifant in Heerlen in contact bracht met publiek en kreeg daarvoor een schriftelijke waarschuwing van de NVWA.

“Buba treedt niet meer op, maar fungeert nog steeds als veredelde reclamezuil voor dit circus,” zegt Vermeulen. “Dit is volgens Animal Rights in strijd met de geest van het verbod op wilde dieren in circussen.” Een geschikt opvangcentrum is er ondertussen ook. Afgelopen januari riepen diverse dierenbelangenorganisaties minister Schouten daarom in een brief op olifant Buba van circus Freiwald te helpen met een verhuizing naar Elephant Haven in Frankrijk. Deze nieuwe olifantenopvang heeft de minister reeds op de hoogte gesteld bereid en in staat te zijn om olifant Buba op te vangen.

Bron Animal Rights.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk