Lobsang Sangay, de voorzitter van de Tibetaanse regering in ballingschap, heeft er bij de VN op aangedrongen een bezoek te brengen aan Tibet om ter plaatse de mensenrechtenschendingen te onderzoeken en aan te dringen op een onbeperkte toegang tot dat door China gecontroleerde land.
De hoge commissaris voor de rechten van de mens van de VN, Michelle Bachelet, zal dit jaar China bezoeken. Bachelet heeft China aangespoord om ambtenaren van de VN toe te staan rapporten over verdwijningen en willekeurige opsluitingen te onderzoeken, in het bijzonder van moslims in Xinjiang. Sangay wil dat zij Tibet aan haar reisroute toevoegt en druk uit te oefenen op China voor een onbelemmerde toegang om de verslechterende mensenrechtensituatie in Tibet te controleren, zegt Sangay.
Sangay zei dat als de Chinese regering enige hoop koestert dat de Tibetaanse kwestie geleidelijk aan zijn dynamiek verliest, hij een duidelijk signaal wil afgeven dat zijn regering zal volharden. Sangay: ‘De ontembare moed van de Tibetanen in Tibet zal die van ons in ballingschap blijven inspireren om ons engagement te versterken.’ De voorzitter zegt dat de Tibetanen nog steeds echte autonomie willen, en daarvoor moet de Chinese regering de dialoog met de gezanten van de Dalai Lama hervatten.
China erkent de Tibetaanse regering in ballingschap niet en beschuldigt de Dalai Lama ervan dat hij Tibet van China wil scheiden. De communisten noemen de Dalai Lama een wolf in monnikspij. De Dalai Lama ontkent een separatist te zijn en zegt alleen maar te pleiten voor substantiële autonomie en bescherming van de boeddhistische cultuur van de regio. Ongeveer 140.000 Tibetanen leven nu in ballingschap, meestal in India. Meer dan 6 miljoen Tibetanen leven in de Tibetaanse regio.