Dertigduizend boeddhistische monniken uit Birma en Thailand deden gisteren in Birma (Myanmar) mee aan een spectaculaire en grootschalige donatie van aalmoezen, deels georganiseerd door de controversiële Dhammakaya megatempel net over de grens met Thailand. Bijgestaan door hoge religieuze functionarissen uit een tiental landen verzamelden ze aalmoezen op een terrein naast een vliegveld in Mandalay.
Het evenement was het derde en grootste in zijn soort sinds 2015. De Dhammakaya stichting probeert daarmee haar naam te zuiveren na een verduisteringsschandaal meer dan twee jaar geleden. De Dhammakaya tempel in het noorden van Bangkok werd begin 2017 twee weken lang belegerd toen duizenden politiemensen en legerofficieren probeerden de geestelijke leider van de sekte te arresteren.
Phra Dhammachayo werd beschuldigd van medeplichtigheid aan een verduistering van 25 miljoen pond (33 miljoen dollar) en werd verondersteld zich ergens te verbergen op het uitgestrekte 1000 hectare grote terrein van de tempel. De abt is nooit gevonden, maar de tempel is nog steeds operationeel.
De 30.000 monniken mediteerden, baden en verzamelden aalmoezen in een evenement dat bedoeld was om de relatie van ‘monniken en boeddhisten tussen [de] twee landen’ aan te halen en om ‘het monnikschap te versterken’ in de regio. Critici van Dhammachayo zeiden dat de abt de traditionele boeddhistische moraal misbruikt door het aanmoedigen van materialisme en spirituele beloningen voor donaties. Maar toegewijden wijzen op de toegankelijke meditatiemethoden van de tempel om de populariteit ervan te verklaren. Deskundigen speculeerden ook dat de tempel onder vuur lag vanwege vermeende banden met de toenmalige politieke vijanden van de toenmalige junta. Dit jaar organiseerden de monniken ook twee grote aalmoezengiften in Thailand, waar 10.000 monniken in september en oktober een oproep deden om donaties te doen voor de slachtoffers van de overstroming daar.