De in het voorjaar van 2011 begonnen bouw van wat genoemd wordt de grootste Thaise tempel (wat) buiten Thailand, in het Amerikaanse stadje Raynham in de Amerikaanse staat Massachusetts, verloopt voorspoedig. Het enorme pand met een combinatie van moderne Amerikaanse bouwstijl en de sierlijke attributen van een Thaise tempel, is al een echte blikvanger.

De bouwkosten van het enorme complex bedragen vijftig miljoen Amerikaanse dollar, waarvan minstens zestien miljoen worden betaald door de Thaise regering. De tempel, officieel genaamd Wat Nawamintararachutis, of NMR Center, word op het zesenvijftig hectare grote terrein gebouwd als eerbewijs aan de huidige koning Bhumibol Adulyadej van Thailand, die in een ziekenhuis in Cambridge (Massachusetts, USA) in 1927 ter wereld kwam. Het gebied mag zich sindsdien verheugen in een grote en toenemende belangstelling van de Thaise gemeenschap.

Het ontwerp is een resultaat van de samenwerking tussen Thaise en Amerikaanse architecten. De buitenkant van het gebouw heeft duidelijke kenmerken van een stijl die in New-England gangbaar is. In de tempel laat de Thaise boeddhistische invloed zich gelden. Op het dak wordt een tientallen meters hoge spits geplaatst, gemaakt in Thailand en naar Amerika verscheept.

Het complex telt vier verdiepingen waarin een museum en een tempel, koninklijke bibliotheek, veel kamers en een groot conferentiecentrum, gebouwd rond een ruime binnenplaats met lotusvormige fonteinen. Op de derde verdieping komt een tempelzaal met een enorm boeddhabeeld van zo’n zes meter hoog, met een gewicht van vijftien ton.

Ook in New York City en Washington DC zijn nog niet zo lang geleden tempels gebouwd, maar die in Raynham is twee keer zo groot. De enige andere Thaise boeddhistische tempel in Massachusetts is de veel kleinere Boston Buddha Vararam tempel in Bedford, gelegen op twee hectare grond. In de staat  Massachusetts wonen naar schatting ongeveer vierduizend Thai.

Voor bewoners van de Raynham South Street East-buurt zijn Thaise boeddhisten geen nieuw verschijnsel. Een bloeiende gemeenschap van leken, uit alle hoeken van Oost-Massachusetts en Rhode Island, zongen en mediteerden de afgelopen vier jaar regelmatig in een kleine boerderij in de omgeving. Begeleid door een vaste bezetting van zes Thaise monniken.  Jonge belangstellenden volgden lessen in de traditie van het 2500 jaar oude theravadaboeddhisme en de Thaise cultuur. Naast de zes monniken zijn er ook twee leraren in het centrum actief, die zich bezig houden met het lesgeven in traditionele Thaise dans en muziek voor kinderen en volwassenen.

De verwachting is dat de nieuwe tempel gedurende het jaar ook gebruikt gaat worden voor talrijke vieringen en festivals. De hoogste monnik van de sangha, Mogkol Kuakool, legt de omgeving uit dat de boeddhistische religie en filosofie er een is van vriendschap, en dat iedereen in de tempel welkom is, ongeacht religieuze overtuiging. De monniken zelf arriveerden al in 2005 in Raynham, op zoek naar een geschikte plek om de tempel te bouwen. In juli moet de tempel gereed en opgeleverd zijn. Wanneer ze voor het publiek open gaat is niet bekend.

Bronnen: diverse buitenlandse media.

Categorieën: Nieuws, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk