In Sydney, Australië, is sinds kort Rainbodhi, een nieuwe communautaire groep voor LGBTIQ boeddhisten actief. De nieuwe groep stelt dat het goed is om homo of gender divers en boeddhist te zijn.
Rainbodhi wil de homo- en transboeddhistische gemeenschappen van Sydney samenbrengen om spirituele vriendschappen te ontwikkelen en hun ervaringen als LGBTIQ en boeddhist te delen. Eind november presenteert de groep zich officieel in het Erskineville stadhuis van Sydney. De boeddhistische monnik en Rainbodhi-oprichter Bhante Akaliko Bhikkhu zegt dat de behoefte om een boeddhistische LGBTIQ gemeenschapsgroep op te richten mede ontstaan is door het debat over zogenaamde religieuze vrijheid debat in de Australische politiek.
De monnik: ‘Na de pijnlijke openbare discussie over het zogenoemde huwelijk gelijkheid postonderzoek in 2017, zijn we oprecht bezorgd over het welzijn van onze gemeenschap en het verlies van juridische bescherming. We willen absoluut geen discriminatie van LGBTIQ mensenrechten in naam van de religie zien. Spiritualiteit is een intrinsiek onderdeel van het mens-zijn. Het zou een bron van verbondenheid en wijsheid in ons leven moeten zijn, in plaats van verdeeldheid en wanhoop.‘
‘De boodschap van Rainbodhi is dat het goed is om homo of gender divers en ook boeddhist te zijn. Je hoeft niet te kiezen tussen deze twee delen van jezelf. We willen dat onze Rainbodhi-gemeenschap weet dat ze worden verwelkomd, geaccepteerd en bemind om wie ze zijn. Iedereen verdient liefde en medeleven. Dit zijn fundamentele boeddhistische waarden,’ vat Bhante Akaliko Bhikkhu samen.
Volgens de volkstelling van 2016 is het boeddhisme de op twee na grootste religie in Australië en is het de laatste decennia enorm gegroeid. De drie belangrijkste tradities theravada, mahayana en vajrayana boeddhisme, zijn praktijken van mensen die afkomstig zijn uit culturen uit de hele Aziatische regio. De verspreiding van het boeddhisme naar Australië heeft ook geleid tot een brede interesse binnen de Australische gemeenschap voor meditatieretraites en mindfulness programma’s die vaak populair zijn bij LGBTIQ mensen die zich aangetrokken voelen tot de niet-oordelende benadering van seksualiteit en genderdiversiteit van het boeddhisme.
Bhante Akaliko zegt dat hij het bestaan van de groep wil inzetten om boeddhisten van alle tradities, evenals nieuwelingen binnen het boeddhisme, te verenigen. Ook beoefenaars van verschillende religies, culturele achtergronden en andere identiteiten zijn welkom. Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren voor gelijkgestemde mensen om meditatie te beoefenen, boeddhistische leringen te begrijpen en spirituele vriendschappen te ontwikkelen. De monnik: Geen enkele religie mag haat prediken of anderen kwaad doen. Er zijn altijd al homo’s en transseksuelen geweest in het religieuze leven en het is belangrijk voor ons om dat in het openbaar, met trots, te erkennen.’
De naam Rainbodhi combineert twee woorden, “regenboog” die het diverse spectrum van de LGBTIQ-gemeenschap vertegenwoordigt, en ‘bodhi’ het boeddhistische concept van verlichting.
Voor meer informatie klik hier
Zeshin zegt
Mijn overtuiging is dat iedereen ongeacht ras, sekse, geaardheid, politieke overtuiging, valide of invalide geboren is met de boeddhanatuur. Voor ongeacht wie dit wil realiseren heeft onze tempel vanaf haar ontstaan open gestaan en staat nog steeds open zonder aanzien des persoons.