Verscherpte eisen voor varkensstallen hebben ertoe geleid dat steeds minder varkens zich vervelen. In het afgelopen jaar is het percentage varkensboeren dat zich aan de wet voor afleidingmateriaal houdt toegenomen naar 33 procent. Door wetenschappelijk onderzoek, duidelijke eisen en goede controles leven steeds minder varkens in kale, betonnen hokken zonder afleiding. Het gaat langzaam de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan.

Al 28 jaar wordt de wet overtreden

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Varkens in Nood voert al jaren campagne tegen de structurele verveling van varkens. De organisatie toonde in 2018 aan dat de Nederlandse overheid al sinds 1991 faalt in haar toezicht en stuurde minister Schouten een brandbrief. Vorig jaar bleek dat bij 80 procent van de gangbare varkensstallen de wet werd overtreden. Ook de EU heeft Nederland al herhaaldelijk op de vingers getikt op dit dossier.

Twee derde stallen voldoet niet

Eind 2018 publiceerde het ministerie van Landbouw alle eisen voor goed afleidingsmateriaal. Daarna is de NVWA strenger gaan controleren. Volgens de laatste cijfers blijkt dat twee derde van de stallen niet aan de wet voldoet. Het aangeboden materiaal is vaak niet meer dan een ketting met harde bal of stuk plastic. De NVWA heeft tot voor kort alleen waarschuwingen uitgedeeld, maar vanaf september worden ook boetes en andere maatregelen opgelegd.

Betere aanpak NVWA en varkensboeren

De huidige wijze waarop de NVWA deze wet controleert is duidelijk en zorgvuldig. Een van de grootste misstanden in de varkenshouderij, dag-in-dag-uit alleen maar verveling, zal dus minder worden in Nederland. Ook onder varkenshouders leeft het onderwerp. Zij bieden veel vaker stro of ander goed materiaal aan dan vorig jaar. Frederieke Schouten, als dierenarts verbonden aan Varkens in Nood: “Wij blijven strijden voor het lot van de varkens totdat alle varkensboeren deze intelligente dieren een waardig leven geven.”

Bron Varkens in Nood.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk