De impact van taal is het thema van het DRONGO talenfestival. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober vindt de achtste editie van hét evenement van en voor de taalsector plaats op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier ontdek je alle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Tot de headliners behoren onder andere: Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, journalist Herbert Blankensteijn en schrijver Abdelkader Benali.
DRONGO talenfestival is een jaarlijks terugkerend, toonaangevend evenement over taal en het enige moment waarop de hele taalsector bij elkaar komt om gezamenlijk, in een inspirerende omgeving, kennis te delen en tot nieuwe initiatieven te komen. Het draait bij het DRONGO talenfestival om wat taal dóet. Taal kan een enorme motor zijn voor je eigen ontwikkeling en voor de economie, maar het kan er ook een rem op zetten.
Gezonde taalsector onmisbaar
Maaike Verrips, directeur van de Taalstudio en initiatiefnemer: “Het DRONGO talenfestival is (mede) ontstaan vanuit de behoefte om meer zichtbaarheid te creëren voor de impact van taal. Een gezonde taalsector is onmisbaar voor elk individu, voor de samenleving én economische groei. Aan ons de taak om dat nog duidelijker over het voetlicht te brengen.”
Het DRONGO talenfestival kent een ontspannen en informele festivalsfeer. Je kunt in de wetenschappelijke labs leren hoe je nepnieuws herkent, je kennis van spreekwoorden testen of ervaren hoe overtuigend een tekst op jou overkomt. Lidewijde Paris illustreert hoe gewone taal magische literatuur wordt, Sarah Gagestein vertelt hoe je met talige frames en duwtjesgedrag kan beïnvloeden en Tsead Bruinja en Femke IJlstra demonstreren hoe muziek een poëzievoordracht spannender kan maken. Verrips: “Hier ontdek je álle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Er komen wetenschappers met spannende experimenten en dichters en sprekers die vertellen over de toekomst van de taalwereld. Er is een aanbod van taaltrainingen, onderwijs, uitgevers, boekverkopers, tolk- en vertaalbureaus, overheid- en belangenorganisaties en taalreisorganisaties.”
Laaggeletterdheid en onderwijs
Maaike Verrips denkt dat het belangrijk is om écht verder te kijken op taalgebied: “Denk bijvoorbeeld aan laaggeletterdheid. Op het DRONGO talenfestival vind je een debat over waarom de problemen op dat gebied steeds groter lijken te worden, ook al gaat daar al jaren veel geld naartoe. Wij vragen ons af of er wellicht een andere aanpak nodig is. Onderwijs is nog zo’n belangrijk onderwerp: we onderzoeken op welke manier we het taalkapitaal in gezinnen maximaal kunnen benutten om taalachterstanden te voorkomen.”
Maaike Verrips organiseert sinds 2012 het DRONGO talenfestival en leidde in opdracht van de Taalunie het onderzoek dat resulteerde in het rapport ‘Over de economische betekenis van taal’. De Founding partners van het DRONGO talenfestival 2019 zijn: de Taalunie, de Radboud Universiteit, de Europese Commissie, het Europees Parlement, de gemeente Nijmegen, de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, en de Gelijke Kansen Alliantie (Ministerie van OCW).