Lamsvlees is relatief gezien een van de oudste vleessoorten in het winkelschap. Toch wordt het door 68% van de Nederlanders geassocieerd met ‘jong, onvolwassen vlees’ en door 44% van de mensen zelfs aangewezen als het jongst geslachte dier, blijkt uit het onderzoek van Intomart GfK. De relatief veel jonger geslachte varkens en kippen worden hier veel minder vaak voor aangewezen (door resp. slechts 0% en 16% van de respondenten). De meeste Nederlanders (90%) weten niet dat kippen en varkens relatief jonger worden geslacht dan lammetjes.

Omgerekend naar de overeenkomstige ‘mensenleeftijd’, wordt plofkip op kleuterleeftijd geslacht, met vijf mensjaar (geslacht na zes weken). (Berekening ‘mensjaren’ door Wakker Dier: kuikens gaan op 1/3 van de geslachtsrijpe leeftijd naar de slacht. Mensen zijn gemiddeld op 15-jarige leeftijd geslachtsrijp. Als de kuikens mensen zouden zijn, zouden zij dus op 1/3 van vijftien jaar naar de slacht gaan: vijf ‘mensjaar’). Kalfjes gaan tussen de acht en dertien mensjaar (geslacht tussen zes tot negen maanden) richting het slachthuis en vleesvarkens op dertien mensjarige leeftijd (zes maanden). Het meeste lamsvlees in Nederlandse schappen is zo’n 24 mensjaar oud (acht maanden).

Dertien procent van de Nederlanders eet liever geen lamsvlees, omdat zij denken dat dit van een jong dier afkomstig is, blijkt uit het onderzoek van Intomart GfK. Tegelijkertijd eten veel van de mensen die liever geen jonge dieren eten, toch kip en varkensvlees, terwijl zij niet weten dat kippen en varkens veel jonger naar de slacht gaan dan lammeren.

Nederlanders bereid koopgedrag aan te passen

31% van de Nederlanders zegt dat wanneer zij erachter zouden komen dat een bepaald type vlees afkomstig is van een jong dier, zij het jonge vlees (waarschijnlijk) niet meer zal kopen. Hier bovenop zou nog eens vier procent van de Nederlanders overstappen naar de biologische variant. Vrouwen zijn gemiddeld genomen bereidwilliger om het jonge vlees in het winkelschap te laten liggen: 38% van de vrouwen zal het jonge vlees (waarschijnlijk) laten liggen, ten opzichte van 23 % van de mannen.

Van de 2,5 miljoen Nederlanders die zeggen bij de aanschaf van vlees al rekening te houden met de leeftijd waarop een dier is geslacht, maar niet weet dat kip een jong dier is, zegt maar liefs 70% dat hij zijn consumptie gaat aanpassen nadat hij is geconfronteerd met het feit dat kip en varkensvlees van  jongere dieren afkomstig is dan lamsvlees.

Snelle groei gaat ten koste van welzijn

De snelheid waarmee kippen en varkens groeien, belast het dierenlichaam volgens wetenschappers in fysiologisch opzicht evenveel als het beoefenen van topsport. Van het lichaam wordt volgens hen het uiterste gevraagd. Dit gaat ten koste van de gezondheid en welzijn van de dieren. Om in sporttermen te blijven: ze lopen veel en vaak pijnlijke blessures op.

Kippen

kippen in stal, Wakker DierUit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de snelle groei van ons vee vaak leidt tot kreupelheid en gewrichtsontstekingen. Zo is de meerderheid (57%) van de vleeskuikens kreupel. Acht procent van de snelgroeiende vleeskuikens is zo kreupel, dat zij zelfs de voerbak niet of nauwelijks meer kan bereiken. Ook het immuunsysteem is aangetast, waardoor de kuikens veel antibiotica nodig hebben. Bovendien lijkt het verzadigingscentrum in de hersenen beschadigd. Dit centrum zorgt normaal gesproken voor een ‘vol’ gevoel. Plofkippen kunnen zich daardoor overeten aan het ongelimiteerde voer. Hun ouders lijden juist chronisch honger, omdat zij op streng dieet worden gezet om ‘ploffen’ te voorkomen.

Kippen zijn in de afgelopen decennia steeds sneller gaan groeien. De plofkip – de meest verkochte kip – groeit nu zo’n 55 gram per dag, waardoor hij in zes weken op slachtgewicht is. In 1950 kreeg een vleeskip nog zestien weken de tijd om het slachtgewicht te bereiken. Biologische vleeskuikens groeien langzamer en mogen twee keer zo lang leven als plofkippen: twaalf weken. Kippen met 1 of 2 Beter Leven sterren worden na 56 dagen geslacht.

Vleesvarkens

De snelle groei bij varkens, tot bijna een kilo per dag, leidt tot pijnlijke knie- en ellebooggewrichten die op hun beurt weer kunnen leiden tot kreupelheid. Volgens wetenschappers heeft de meerderheid van de rap groeiende vleesvarkens in meer of mindere mate last van (vaak pijnlijke) gewrichtsafwijkingen. Een Deens onderzoek vond dat het risico op afwijkingen in knie- en ellebooggewrichten met twintig procent toeneemt, voor elke honderd gram toename in dagelijkse groei.

Ook kunnen het hart en de longen van het moderne snelgroeiende turbovarken de groei amper meer bijhouden, wat kan leiden tot bijvoorbeeld oedeem. Het immuunsysteem is verzwakt en hiernaast vermoeden wetenschappers dat snelgroeiende vleesvarkens agressiever zijn dan hun soortgenoten: staartbijten komt vaker voor. Daarom worden de krulstaarten nu uit voorzorg bij vrijwel alle pasgeboren biggen onverdoofd afgeknipt.

Vleesvarkens komen gemiddeld zo’n 800 gram per dag aan, met uitschieters naar 1 kilo. Meer dan 5,5 kg per week. Dit is een toename van bijna een derde ten opzichte van 1970. Toen groeide het vleesvarken met ongeveer 600 gram per dag. Een grote fokker (ToPigs) heeft al voorspeld dat dit in 2022 een kilo gemiddeld per dag zal zijn. Met dit groeitempo kan een varken in 2022 nog eens 23 dagen eerder richting winkelschappen, ten koste van het welzijn.

Bron Wakker dier.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk