Meer dan de helft van de door het Pew Research Center (PRC) ondervraagde Amerikanen zeggen weinig tot niets te weten over het boeddhisme. Maar ook de kennis over de Islam en Hindoeïsme liet te wensen over.

Van de ondervraagden zei 38 procent niet veel te weten over de verschillende religies en 20 procent helemaal niets. Slechts 6 procent zei er veel van te weten en 36 procent had ervaring met sommige religies.

Het onderzoek omvatte ook een korte quiz, waarop slechts 18 procent van de respondenten de vraag correct beantwoordde Welke van de vier “edele waarheden” van het boeddhisme was een van de vragen. Antwoorden: de waarheid van het lijden (18%, correct), de waarheid dat elk levend wezen een onsterfelijke ziel heeft (22%), de waarheid dat de Boeddha volmaakt en vrij van zonde was (5%), de waarheid van het monotheïsme (1%), en niet zeker (52%)].

Pew Research Center is een niet-partijgebonden feitenbank die het publiek informeert over kwesties, houdingen en trends die Amerika en de wereld vormgeven. Het neemt geen beleidsstandpunten in. Het Centrum voert opiniepeilingen, demografisch onderzoek, inhoudelijke analyse en ander datagestuurd sociaal-wetenschappelijk onderzoek uit. Het bestudeert de politiek en het beleid van de V.S.; journalistiek en media; internet, wetenschap en technologie; religie en het openbare leven; Latijns-Amerikaanse trends; wereldwijde houdingen en trends; en Amerikaanse sociale en demografische trends.

Bron PRC

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op ‘Meeste Amerikanen weten niets over het boeddhisme’

 1. Lotte schreef:

  Dit artikel zegt niks behalve dat de schrijver iets negatiefs wil zeggen over Amerikanen. … Volgens mij weten de meeste Nederlanders ook niets over het boeddhisme en over religie in het algemeen.

 2. Maarten schreef:

  Lotte verwijst denk ik niet naar de uitslag zelve maar naar het hele stukje. Het is de auteur die deze korte serie feiten achter elkaar zet en publiceert, al dan niet overgenomen van PCR.

  Waarom pakken we dit op uit de brei aan bewerkingen die ons overspoelt? Mogelijk om iets negatiefs over Amerikanen te kunnen zeggen. Natuurlijk zijn er andere verklaringen te vinden.

  Dan blijft de vraag waarom het BD juist dit berichtje plaatst. Vinden wij het kennisniveau van Amerikanen – over onze religie – belangrijk? Vindt de redactie Amerikanen dom of onwetend? (Dat zal toch wel niet.) Verre van mij om hier kennis te claimen maar Lotte raakt denk ik een teer punt.

  Met warme groet,