Leraren in Nederland protesteren al jaren tegen het lage salaris dat ze verdienen maar in het boeddhistische koninkrijk Bhutan in de Himalaya, dat bekend staat om zijn streven naar bruto nationaal geluk, wordt hun salaris verdubbeld. Volgens voorstellen die onlangs door de volksvertegenwoordiging zijn goedgekeurd, zal het maandelijkse salaris voor leraren met 10 jaar ervaring verdubbelen tot 40.000 ngultrums ($570) en zullen zij nu extra’s krijgen, inclusief toelagen.
Ook medische beroepsbeoefenaars in het land met 750.000 inwoners krijgen een loonsverhoging, waarbij degenen met negen jaar ervaring 37.000 ngultrums betaald krijgen, tegenover 28.000 ngultrums nu. Het kabinet van premier Lotay Tshering, zelf een arts, wijkt daarmee radicaal af van de aanbevelingen van de looncommissie. Ook de doeners in Bhutan gaan er qua loon op vooruit. Zoals chauffeurs die in dienst zijn van de overheid en een flinke salarisverhoging van 36 procent tegemoet zien en voor het eerst pensioenuitkeringen en huurtoeslagen krijgen. Het salaris van de premier wordt met 6 procent verhoogd
Het boeddhistische koninkrijk is in vele opzichten een geval apart, waarbij het zich richt op geluk in plaats van economische groei, en zich met name richt op de bescherming van het milieu. Maar Bhutan, dat grenst aan China en India, heeft ook zijn problemen, waaronder corruptie, plattelandsarmoede, jeugdwerkloosheid en criminele bendes.