In het dorp Chendongbu, in de provincie Shandong, Oost-China, wordt een boeddhistisch standbeeld omgebouwd tot een beeld van de filosoof Confucius. De transformatie leidt tot een controverse in Chinese media omdat alleen het hoofd van Confucius nieuw is maar het lijf boeddhistisch is.

Het 21 meter hoge boeddhistische standbeeld dat acht jaar geleden door de dorpscommissie werd gebouwd, ondergaat die vernieuwing, zoals de autoriteiten dat noemen, na een onlangs herziene godsdienstige regelgeving, zo vertelde een overheidsambtenaar tegen Global Times. Volgens de nieuwe verordening moet elke religieuze organisatie een aanvraag indienen alvorens in het openbaar een religieus standbeeld te bouwen.

De betreffende ambtenaar zei dat de dorpscommissie voor de reconstructie van het standbeeld  dorpelingen heeft geinformeerd en hun toestemming heeft gekregen om het om te vormen tot een Confucius standbeeld, omdat het geen religieuze figuur is. Echter, als gevolg van technische defecten, werd het hoofd van het standbeeld veranderd in Confucius terwijl het lichaam boeddhistisch blijft. Deskundigen maken nu een nieuw ontwerp.

Confucius (551-479 v. Chr.), een Chinese opvoeder en filosoof, stichtte het Confucianisme, een school van denken die de latere generaties sterk beïnvloedde. Hij was ook de eerste Chinees die particuliere scholen oprichtte en leerlingen uit alle lagen van de bevolking inschreef.

China zegt dat het verbod op religieuze constructies in het publiek domein bedoeld is om elke religie te respecteren en hen aan te moedigen zich in hun eigen plaats te ontwikkelen en door hun gelovigen te worden aanbeden. Vrijheid van godsdienst betekent in China dat verschillende religies zich respectievelijk en gelijkelijk moeten ontwikkelen, zo zegt een Chinese woordvoerder.

Bron Global Times.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Herrie in China – Confusius, maar verder een omgebouwd boeddhistisch beeld

  1. Kay schreef:

    Het communisme en Marxisme is virulent tegen iedere vorm van alternatieve visies op de werkelijk, levensbeschouwing en religie dat speelt van tijd tot op in China. Er is momenteel veel repressie naar alle vormen van niet materialistische benaderingen zoals; alternatieve visies op de werkelijkheid, levensbeschouwing en religie. Het rode boekje is weer leidend in China, dat zou toch belletjes moeten laten rinkelen.

Menu