De gevangenissen van Texas zullen niet langer geestelijke verzorgers  in de executieruimten toelaten nadat het Hooggerechtshof van de V.S. de geplande executie van een man heeft geblokkeerd die beweerde dat zijn religieuze vrijheid zou worden geschonden als zijn boeddhistische geestelijke adviseur hem niet kon vergezellen tot in die ruimte.

De Texaanse gevangenisautoriteiten zullen vanaf nu slechts gevangenisbeveiligingspersoneel in die ruimten toelaten. Texas stond eerder christelijke en moslim geestelijken toe om terdoodveroordeelden tot in de executieruimte te begeleiden. In het licht van dit beleid besliste het Hooggerechtshof vorige week donderdag dat Texas zich schuldig maakt aan religieuze discriminatie door de terdoodveroordeelde Murphy te weigeren dat hij zich liet vergezellen door een boeddhistische geestelijk verzorger. De man werd ongeveer 10 jaar geleden boeddhist.

De geestelijke verzorgers in de Texaanse gevangenissen blijven in staat zijn om executies vanuit een zogenoemde getuigenkamer waar te nemen en om gevangenen op death row vooraf te ontmoeten.

Bron VOA

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk