Naar schatting tegen de 40.000 mensen hebben vandaag in Amsterdam tijdens de klimaatmars de regen en kou getrotseerd en liepen mee voor een eerlijk én effectief klimaatbeleid, zo heeft de politie bevestigd. Een overweldigend grote stoet van scholieren, studenten, docenten, vuilnismannen, verzorgenden, boeddhisten, gezinnen, grootouders, kleine ondernemers, boeren, huurders, huiseigenaren, maar ook wetenschappers, surfers en natuurliefhebbers liepen vandaag mee in de klimaatmars in Amsterdam. De jonge zogenoemde Nederlandse klimaatstakers -scholieren – liepen voorop in de mars die van de Dam naar het Museumplein voerde.

Foto Klimaatmarscoalitie / Arie Kievit.

Voorafgaand aan de klimaatmars was er een kort podiumprogramma met optredens van Claudia de Breij en Typhoon, gepresenteerd door Froukje Jansen. Klimaatwetenschapper en hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC Heleen de Coninck gaf een minicollege over klimaatverandering. Ook de initiatiefnemers van de grote scholierenstaking voor het klimaat Dila Doğan (16) en Pieter Lossie (17) spraken de deelnemers toe. Zij werden vergezeld door klimaatstakers van het eerste uur Lilly Platt (10) uit Zeist en de jarige Jovanna van den Berg (13) uit Olst.

Duidelijk signaal

De initiatiefnemers van de klimaatmars zijn blij dat al deze mensen naar Amsterdam zijn gekomen om een duidelijk geluid vóór een eerlijk en effectief klimaatbeleid te laten horen. De mars in Amsterdam is georganiseerd door Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. De organisaties zijn klaar met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken. Ze roepen de regering op te stoppen met treuzelen en te kiezen voor échte oplossingen. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen.

De grote opkomst is volgens de organisatoren het bewijs dat mensen nu een doortastend klimaatbeleid willen van het kabinet. Het draagvlak daarvoor staat onder druk omdat burgers nu al de rekening gepresenteerd krijgen, terwijl de grote vervuilers worden ontzien. Met dit grote gezamenlijke gebaar lieten de deelnemers in Amsterdam vandaag zien dat er maar één oplossing is: de rekening eerlijk verdelen én een ambitieus klimaatbeleid.

Bron Greenpeace.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Veertigduizend mensen bij klimaatmars Amsterdam

 1. eva schreef:

  Oef, ik vreesde voor de opkomst met dit weer. Wij (de Belgen) zullen het aanstaande vrijdag in Brussel waarschijnlijk niet beter doen…

 2. Kay schreef:

  Wie heeft al die mensen geteld? Er zingen verschillende getallen rond. 40.000 is het hoogste wat ik tot nu toe gezien heb.

 3. Daishin schreef:

  Worden niet gehersenspoeld over het klimaat door eenzijdige berichtgeving? Jaren geleden hadden we boomsterfte door zure regen. Daar waren ook de meeste wetenschappers erover eens. Jaren daarna heb ik er niks meer over gehoord tot op de dag van vandaag.
  Afgelopen zaterdag stond er ook een artikel van een hoogleraar over de klimaatmaatregelen die in Europa maar weinig effect hebben op het klimaat.
  Is het dan niet beter geld te steken in derde wereldlanden om de uitstoot dasr te verminderen?
  Alles moet maar van de overheid komen, maar zelf durven de meeste deelnemers van de klimaatmars geen radicale stappen te nemen.
  Zoals bijvoorbeeld geen kinderen meer nemen, want dat is het beste tegen de klimaatverandering.
  Geen vlees meer eten.
  Een elektrische wagen nemen heeft ook al niet veel zin, omdat de oude ingeruilde, vervuilende auto naar Afrika verhuist. Bovendien hoeveel energie kost het niet om een nieuwe auto te fabriceren.
  Er was een meisje op de mars en die zei: Ik probeer minder te vlegen. tjonge tjonge!
  Jesse Klaver woonde tot voor kort in een heel slecht geïsoleerd herenhuis met een pelletkachel ( geeft een gigantische uitstoot van het fijnste fijnstof).
  Bovendien reed hij in een vervuilende diesel.Hoe kunnen we zo’n man nog serieurs nemen.
  Als je zogenaamd groen wilt stemmen, stem dan op de Partij van de dieren ipv mooipraters zoals Jesse Klaver en Rob Jetten.

  • Daishin schreef:

   Waarom is de link van de column van … niet geplaatst in mijn reactie?
   Klimaatcensuur?

   • Joop Ha Hoek schreef:

    Wij stellen het op prijs als lezers zelf een mening vormen en niet verwijzen naar wat andere media stellen. Dat scherpt de geest. Wij verwijderen de meeste links naar andere media en zo volgens onze richtlijnen.

Menu