Portretten komen al vroeg in de Japanse kunst voor. Zoals de houten sculpturen uit de 13e eeuw, de zelfportretten van zenmonniken of de kleurrijke portretten van Kabuki-acteurs in de 18e eeuwse prenten. Deze prenten verschenen destijds in grote oplagen en vonden gretig aftrek bij een kooplustig publiek. Kunsthistorica Inge Klompmakers bespreekt aan de hand van prachtige beelden de verschillende typen portretten en hun functie. Hoe zagen de Japanners zichzelf door de tijden heen?
Inge Klompmakers: Portretten in de Japanse kunst. Maandag 4 maart 2019 van 19.30 – 20.30 uur, EnsōSchool, Amsterdam-Noord
Japanners zijn dol op film en vooral op animatiefilms of anime in het Japans. Anime is inmiddels een enorm populair kunstgenre. Niet alleen in Japan maar ook daarbuiten. Eén animatiestudio spant de kroon: Studio Ghibli van oprichter en regisseur Hayao Miyazaki. Philo Ouweleen, beeldend kunstenaar en Japanologe, gaat in haar lezing met beeld, geluid en filmfragmenten uitgebreid in op Studio Ghibli. Over realisme en fantasie in Japanse tekenfilms.
Philo Ouweleen: Studio Ghibli en Miyazaki’s fantasiewerelden. Maandag 18 maart 2019 van 19.30 – 20.30 uur, EnsōSchool, Amsterdam-Noord.
De EnsōSchool organiseert maandelijks twee Spiegellezingen in de reeks Kijk op Japan. In zes thema’s schetsen Japandeskundigen een uitgebreid beeld van Japan, van vroeger en nu. Ontdek Japan in twaalf afleveringen en ga goed geïnformeerd op reis.
De EnsōSchool is in 2018 opgericht door drie Japankenners; Ingrid Houtkooper, Eugène Zaaijer en Karel Witteveen. De school biedt lezingen, workshops en cursussen met Japan als inspiratiebron. Voor mensen, organisaties en instellingen voor persoonlijke groei en dialoog. De school is gevestigd in Amsterdam-Noord.