De politie in de Cambodjaanse stad Siem Reap heeft twee mannen van 26 en 32 jaar oud gearresteerd die zich uitgaven voor boeddhistische monniken en om aalmoezen bedelden. Het tweetal is voorgeleid aan een rechtbank. De verdachten zitten in bewaring in een plaatselijke gevangenis.
Inwoners van een klein dorp bij Siem Reap vertrouwden het niet toen de twee ‘monniken’ daar aan het bedelen sloegen en waarschuwden de politie. De twee verdachten worden beschuldigd van fraude en het illegaal dragen van boeddhistische gewaden, waarop een maximale gevangenisstraf staat van drie maanden en een boete van $125. De fraude levert bij schuldigverklaring drie jaar gevangenisstraf en een nog hogere boete op.
Nepmonniken zijn geen nieuw verschijnsel. Ook in westerse landen zijn ze actief, zoals in Canada en Nederland. In 2016 betrapte de Amsterdamse redactie van het Boeddhistisch Dagblad in Amsterdam een nepper die burgers geld probeerde af te troggelen.
Onbekenden, als boeddhistische monniken geklede mannen, zorgden in 2016 voor onrust onder Chinese middenstanders en de leiding van de Chinese tempel aan de Zeedijk in Amsterdam. Vrijwel elk half uur passeren ze de tempel, vroegen toeristen en anderen om geld en gingen Chinese toko’s binnen, waar ze om een gift vroegen.
Voor zover bekend opereren ze alleen in de omgeving van de tempel. Niemand weet wie de mannen zijn en of ze inderdaad tot een kloosterorde behoren. De mannen, om hoeveel het gaat is onbekend, zijn gekleed in gewaden zoals ook Aziatische monniken die dragen. Als tegenprestatie voor de ‘gift’ laten ze een in het Engels gesteld kaartje achter met de afbeelding van de bodhisattva Guan Yin.
In Nederland is het zeer ongewoon is dat boeddhistische monniken op straat om geld bedelen. ‘Het is bizar, we weten niet om wie het gaat en wat die mannen van plan zijn. Hun aanwezigheid zorgt voor grote onrust en doet denken aan de gebeurtenissen van anderhalf jaar geleden toen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag Chinese oudere mensen in woningen werden gelokt, verdoofd of gehypnotiseerd en werden beroofd van hun kostbaarheden,’ zegt een bron die anoniem wil blijven.
Deze mensen werden het slachtoffer van een mysterieus ritueel. De daders waren volgens een woordvoerder van de Haagse politie Chinese vrouwen die hun landgenoten geld en kostbaarheden aftroggelden. In een paar weken tijd werden in Den Haag zeker twintig Chinezen slachtoffer van de bende.
De daders gingen altijd op dezelfde wijze te werk. Niets vermoedende vrouwen werden op straat aangesproken met de mededeling dat een familielid iets ergs zou overkomen. Alleen door iets kostbaars op te offeren kon dat volgens de oplichters worden voorkomen.
De slachtoffers werden door de daders uitgenodigd om mee te doen met een ritueel. Op verzoek van de oplichtsters moesten zij een tas vol geld en sieraden meenemen, die vervolgens moest worden afgestaan. De Chinezen, die hun tassen pas een paar dagen later weer open mochten maken, zagen hun geld nooit meer terug. De daders ruilden de kostbaarheden in voor flessen water.
De slachtoffers vertelden tegen de politie dat ze waren bedwelmd of gehypnotiseerd. Ze zeiden de politie dat de daders waarschijnlijk uit Singapore of Hong Kong kwamen. In oktober 2011 verzorgde de Haagse politie een voorlichtingsbijeenkomst, waar bijna driehonderd Nederlanders van Chinese komaf op af kwamen. Bij de politie deden zeven mensen aangifte van beroving. Veel van de slachtoffers zouden geen aangifte durven doen.