Het boeddhistisch Taboklooster in het gelijknamige Tabo, gelegen in de Spiti vallei in Himachal Pradesh, India, is dringend aan renovatie toe. Houten structuren in het bijna duizend jaar oude klooster verouderen en rolschilderingen vervagen.

Een groot aantal fresco’s en stucwerk op de muren verbeelden verhalen uit het boeddhistische pantheon, evenals vele kostbare collecties van rolschilderingen, manuscripten en goed bewaarde standbeelden in het klooster. Het is in dit klooster dat de 14e Dalai Lama in 1983 en 1996 de Kalachakra ceremonies hield.

Het Taboklooster – aangeprezen als het oudste klooster van India – ook wel bekend als de Ajanta van de Himalaya, staat op de kale, droge, droge, besneeuwde, koude en rotsachtige woestijnvlakte van de Tabo Vallei op een duizelingwekkende hoogte. Onaangetast door de mensheid is de plaats een paradijs; met het glorieuze erfgoed, tradities en cultuur van het boeddhisme dat door de eeuwen heen bewaard is gebleven.

Het klooster is bijna gebouwd als een fort met zeer sterke en dikke muren. Dat is de reden voor het voortbestaan ervan door de eeuwen heen. Het klooster werd in 1975 herbouwd na een aardbeving. Het herbergt tempels, korenaren en monnikenwoningen, samen met een uitbreiding van gebouwen waar de nonnen wonen. Het klooster is beschermd als een nationale historische schat door de Archeologische Dienst van India. Beroemd zijn de Tabo grotten waar boeddhistische monniken in de winter komen voor meditatie en gebed.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk