Het Britse parlement heeft interne documenten van Facebook in beslag genomen om op die manier de directeur van Facebook ter verantwoording te roepen. Hij weigert vragen van parlementsleden te beantwoorden over Facebooks besluiten omtrent privacy en data, meldt The Guardian.

Damian Collins, de voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor Cultuur, Media en Sport, deed een beroep op een zelden ingezette bevoegdheid om die papieren te krijgen, zo zegt hij zelf in de krant. De oprichter van een Amerikaans softwarebedrijf Six4Three werd gedwongen de documenten af te geven tijdens een zakenreis naar London. Er werd zelfs een officier naar zijn hotelkamer gestuurd om hem over te halen mee te werken. Uiteindelijk werd de man naar het parlement geëscorteerd om de bestanden over te dragen. Deed hij dat niet, dan riskeerde hij een boete of zelfs celstraf.

Onder de bestanden zouden ook e-mails tussen topmensen aanwezig zijn, onder wie directeur Mark Zuckerberg. Facebook kwam begin dit jaar onder vuur te liggen na de onthullingen rondom het databedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf wist zonder toestemming persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers in handen te krijgen, die vervolgens werden gebruikt voor politieke reclame in de Verenigde Staten.

De documenten die Collins nu heeft werden eerder in de Verenigde Staten opgevraagd in het kader van een rechtszaak, dat door Six4Three zelf werd gestart. Het softwarebedrijf ondernam actie tegen Facebook, nadat het had geïnvesteerd in een app. Uit de documenten zou blijken dat de top van Facebook niet alleen op de hoogte was van problemen in het privacybeleid; Facebook zou ook opzettelijk de mazen in het beleid in stand houden die door Cambridge Analytica werden gebruikt bij de verzameling van gegevens.

Facebook stelt in een reactie dat de documenten in die rechtszaak nog niet openbaar zijn gemaakt en dat het raadzaam is te wachten op een oordeel van de rechter.

Bron Villamedia, journalistiek forum.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Misbruik, Media
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk