“Wherever they live in the world, most Tibetans identify as just that: Tibetan. And the one thing that truly represents this identity is the Tibetan flag… and representation matters”
– Pema Doma
Wat vindt u van uw nationale vlag? Misschien hangt u hem met trots buitenshuis? Of heeft u het gevoel dat het een weerzinwekkende uiting van nationalisme is? Misschien heeft u twee vlaggen die vertegenwoordigen wie u bent en waar u vandaan komt? Of misschien maakt het u echt niet zo veel uit?
Free Tibet: ‘Wat je gevoel ook is; trots, onverschilligheid, of ergens tussenin, je hebt één ding gemeen met bijna iedereen in de wereld: keuze – de keuze over hoe en wanneer je je vlag te voeren. Je kunt ervoor kiezen om dit elke dag te doen, of nooit, alleen op je favoriete T-shirt, of gewoon bij het voetbal.’
De meeste Tibetanen hebben die keuze niet. Hun vlag is illegaal in hun eigen land. Het voeren van de Tibetaanse vlag in Tibet betekent volgens Free Tibet het risico van arrestatie, marteling en dood door de Chinese autoriteiten. Dit is goed gedocumenteerd en een ernstige schending van de mensenrechten. Maar de beperkingen houden niet op in Tibet – Tibetanen die in ballingschap leven worden ook beperkt bij het uitdrukken van hun identiteit. Terwijl ze soms trots de Tibetaanse vlag in al zijn kleurrijke glorie in hun huizen of op straat kunnen voeren, worden ze geconfronteerd met beperkingen in de digitale arena, waar de vlag vaak gewoonweg niet aanwezig is. Naarmate de online wereld steeds belangrijker wordt voor de communicatie, wordt dit feit steeds onrechtvaardiger, stelt Free Tibet.
Free Tibet steunt een campagne om deze volgens haar onevenwichtigheid aan te pakken en de Tibetaanse vlag overal aan mobiele telefoons toe te voegen. Tibetanen worden beperkt in het uitdrukken van hun nationale identiteit online. Dat is precies wat China wil. Dat moet volgens de organisatie veranderen.