Tienduizenden mensen beoefenen in het wat genoemd wordt boeddhistisch koninkrijk Bhutan de sport van het boogschieten, die verwant is aan de manier van leven voor deze mensen. Het gaat om het trainen van lichaam en geest. In het hele land worden wedstrijden gehouden die uitmonden in nationale kampioenschappen. Daaraan doen ook buitenlandse boogschutters mee.
De wedstrijden gaan gepaard met het drinken van grote hoeveelheden alcohol die de beoefenaars volgens eigen zeggen vertrouwen moeten geven. De favoriete drank is zelfgebrouwen whisky. De geliefde nationale sport is doordrenkt van legendes over hoe bogen en pijlen werden gebruikt om op een prooi te jagen en demonen en boze geesten te vernietigen.
Het boogschieten werd populair tijdens de regeerperiode van de eerste koning van Bhutan Gongsa Ugyen Wangchuk (1862-1926) en bleef door de jaren heen onder koninklijke bescherming bloeien. Maar de belangstelling nam af nadat het geïsoleerde Bhutan besloot om de economische ontwikkeling voort te zetten en het land te moderniseren, wat uiteindelijk in 1999 leidde tot de introductie van televisie. Er was ineens concurrentie te zien voor de nationale sport. Internationaal doet Bhutan nauwelijks mee met het boogschieten, het stuurde sinds 1984 boogschutters naar de Olympische Spelen, maar een medaille is de natie ontgaan.
De Bhutan Archery Federation is onlangs begonnen met een programma om kinderen op te leiden en aan te moedigen om de sport te beoefenen.