Onlangs heeft het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) haar nieuwe website gelanceerd. De vormgeving is sterk verbeterd omdat gebruik gemaakt is van WordPress, ook is de site gemigreerd naar een andere provider met betere, snellere service en meer opslag capaciteit. Hierdoor is het mogelijk om meer content te presenteren in de vorm van documenten, tijdschriften en boeken.

Het audio/visuele materiaal, veelal afkomstig van de Boeddhistisch Omroep Stichting (BOS) is ook via de website te benaderen. In de toekomst wil het NBA de website verder uitbouwen met meer materiaal en een betere zoekfunctie implementeren. Ook zal de site op termijn meertalig worden.

Neem een kijkje op: https://www.boeddhistischarchief.nl/

Het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) draagt zorg voor het Nederlands boeddhistisch erfgoed. Het NBA is binnen Nederland daarin de centrale wegwijzer, adviseur en bewaarder. Vanuit dat perspectief heeft het NBA eind 2015 het Erfgoed van de Boeddhistische Omroep (BOS) veilig weten te stellen met als doel zo veel mogelijk materiaal blijvend aan te bieden op een plek.

Het NBA heeft daarvoor een YouTube kanaal geopend met daarop bijna alle uitgezonden tv-uitzendingen. Deze unieke collectie is nu al historisch te noemen en is samengesteld uit materiaal afkomstig van de BOS zelf en BOS-uitzendingen afkomstig uit het privé archief van Ger Reinders. Het ontbrekende materiaal werd aangevuld met wat aanwezig was bij uitgeverij Melinda (voorheen Asoka) en tenslotte het archief van het NPO.

http://www.youtube.com/c/StNederlandsBoeddhistischArchief

Op 14 juni 2016, droeg zuster Maria Adriaens (75) van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand in Schijndel, haar archief met tienduizend tekeningen feestelijk over aan het Nederlands Boeddhistisch Archief.

Maria Adriaens en NBA-secretaris Rinus Laban.

Haar prachtige realistische en soms dromerige tekeningen zijn het resultaat van een leven lang tekenen in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een vorm van tekenmeditatie die in de vorige eeuw is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Maria Adriaens heeft deze vorm van tekenen in Nederland verder uitgedragen en inmiddels wordt er door een nieuwe generatie les in gegeven.

Het Zen Zien Tekenen wordt wel gezien als een van de zenkunsten, waaronder ook de kunst van ikebana, het boogschieten en de theeceremonie vallen. Het is een intense oefening in aandacht en onbevooroordeeld waarnemen, en heeft zo sterke verwantschap met de zen meditatie en mindfulness. Het NBA ziet de collectie als echt ‘Nederlandse’, in de betekenis van in Nederland ontstane en ontwikkelde boeddhistische stroming.

De tekeningen van Maria Adriaens zullen door het NBA worden gedigitaliseerd zodat ze toegankelijk worden voor een groter publiek. Daarvoor is tegelijkertijd de stichting Zen Zien Tekenen opgericht die activiteiten zal organiseren om het Zen Zien Tekenen in Nederland verder bekendheid te geven.

Het NBA draait op onbezoldigde vrijwilligers en wordt niet gesubsidieerd.

 

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Sociale media, NBA - Nederlands Boeddhistisch Archief, Boeddhisme, Media
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk