Tijdens het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland van 15 t/m 17 september 2018 zal ook een deel van het verboden schilderij en door de Amsterdamse kunstenaar Airco Caravan geassembleerd Made in China te zien zijn. Chinese kunstenaars vervaardigden zonder dat ze wisten dat het om een portret van de Dalai Lama ging onderdelen van het portret, die later in Nederland door Airco aan elkaar werden gevoegd.
Tibetanen in China mogen de verjaardag van de Dalai Lama niet vieren. Ook is er een strikt verbod op afbeeldingen van de Dalai Lama. Een Tibetaan die in het bezit is van een foto, gaat de gevangenis in. Daarom werd dit project door Airco Caravan uitgevoerd: een portret van de Dalai Lama, illegaal geschilderd in het hol van de leeuw: China.
Zonder het te weten hebben 16 kunstenaars in China een deel van de Dalai Lama geschilderd. Ze kregen de opdracht om een ‘abstract’ impressionistisch schilderij te maken dat was gebaseerd op foto’s die op hun websites werden geüploaded. Alle foto’s waren onderdeel van het portret, maar werden geroteerd en hadden namen als: ‘Love’, ‘More’, en ‘Fearless’. Samen hebben de Chinese schilders een illegaal, iconisch portret gecreëerd, dat volgens de kunstenaar op vele niveaus vrede en eenheid symboliseert.
Het is een iconisch portret van 3 x 4 meter, dat volgens Airco een vaste plek verdient, een permanente expositie waar mensen het kunnen zien, zodat de boodschap van vrede en eenheid, uitgedragen door misschien wel de laatste Dalai Lama, altijd te zien zal zijn.
Airco Caravan doet een oproep aan musea, mecenassen, eigenaren van grote gebouwen waar veel mensen komen, om dit doek te permanent tentoon te stellen. In deze tijden van populisme en toenemende intolerantie is dat volgens haar extra belangrijk. Caravan probeert een plek te vinden voor dit uitzonderlijke schilderij Made in China, maar dat is nog niet gelukt. Wel is de Dalai Lama zelf in het bezit van een kleinere versie van dit werk, dat hem cadeau werd gedaan door United Nations For A Free Tibet.
de Dalai Lama in delen
De Dalai Lama kreeg voor zijn verjaardag op 6 juli 2014 een door Airco Caravan samengesteld en bedacht schilderij ‘Made in China’. Het werk is in delen door zestien kunstenaars in China gemaakt, zonder dat ze wisten waar ze mee bezig waren. Airco stelde het in Nederland samen. Een reproductie van het doek werd in 2014 door Airco overhandigd aan de Dalai Lama in het Parkhotel in Rotterdam, tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Het originele 16-delige schilderij, dat 120×160 cm groot is, werd de Dalai Lama aangeboden door International Campaign for Tibet, de Tibet Support Group en het internationale United Nations for a Free Tibet. In het Kunstfort Asperen in Acquoy hing een op dezelfde wijze vervaardigd exemplaar, maar dan met een afmeting van vier bij drie meter. Het maakt onderdeel uit van de expositie Boeddha in de Linie, waaraan Airco Caravan in maart 2014 deelnam.
Airco toonde het schilderij ook in 2014 bij de Chinese ambassade in Den Haag, waar in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa van ICT het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart zou worden aangeboden.
Boeddha in de Linie
In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars in het kader van het door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommers en Joop Ha Hoek bedachte experiment Boeddha in de Linie in Fort Werk aan het Spoel in Culemborg. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zond de omroep een documentaire uit over dit unieke project.
Op 10 mei 2014 opende de expositie Boeddha in de Linie in Kunstfort Asperen. Vanaf zondag elf mei was de expositie te zien voor het publiek. In woord, beeld en film wordt duidelijk wat het verblijf tussen de bunkers en de rivier met de vier kunstenaars heeft gedaan. Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo.
Opening expo Nieuwe Kerk
Op zaterdag 15 september zal de Dalai Lama de tentoonstelling Het leven van de Boeddha…in De Nieuwe Kerk Amsterdam officieel openen. Die dag neemt hij ook deel aan een dialoog in De Nieuwe Kerk Amsterdam over compassie en technologie. Over dit thema zal de Dalai Lama spreken met jongeren, technologievernieuwers en wetenschappers, onder wie Faculty Members van SingularityU The Netherlands.
De dialoog is de ceremoniële opening van de tentoonstelling Het Leven van Boeddha, de weg naar nu, te zien in de Nieuwe Kerk vanaf 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019. De dialoog bestaat uit twee delen, Robotics, Telepresence & Artificial Intelligence en Sickness, Ageing & Death samengesteld door contentpartner SingularityU The Netherlands en De Nieuwe Kerk Amsterdam. Volgend op de openingsceremonie op 15 september zijn er op 16 en 17 september openbare bijeenkomsten in Ahoy Rotterdam, georganiseerd door Stichting Bezoek Dalai Lama.
Tentoonstelling
De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden. De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.
De tentoonstelling wordt op zaterdagochtend 15 september geopend door de Dalai Lama door middel van een dialoog met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. De dialoog wordt in nauwe samenwerking met SingularityU The Netherlands samengesteld. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn.
Zaterdag 15 september Een deel van het illegale portret Made in China wordt ‘s middags geïnstalleerd in Ahoy. Zondag 16 september is tijdens de lezingen van de Dalai Lama Airco Caravan van 7:00 tot 18:00 uur aanwezig in Ahoy. De Dalai Lama en Richard Gere worden uitgenodigd om het werk te komen bekijken. Maandag 17 september is het portret tot 14:00 uur te zien in Ahoy.