Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie is bij het verstrekken van de permanente erkenningsovereenkomst van de BUN als zendende instantie voor boeddhistische geestelijke verzorging, afgeweken van het advies van het expertisecentrum Kaski. Kaski adviseerde om de tijdelijke overeenkomst voor een bepaalde periode te verlengen, om de BUN in staat te stellen de koepel uit te bouwen –‘breedheid van de overkoepeling’- en de bestuurlijke continuïteit en stabiliteit van de BUN te verbeteren.

Teeven week van dat advies af omdat de BUN op andere door Kaski onderzochte punten wel goed scoorde en aan het merendeel van de eisen voldoet. En er vertrouwen is dat de BUN de zaken die nog niet geheel in lijn zijn op zal pakken, zegt justitievoorlichter Jaap Oosterveer.

BUN-voorzitter Andre Kalden en Fred Teeven bij de ondertekening van de overeenkomst.

BUN-voorzitter Andre Kalden en Fred Teeven bij de ondertekening van de overeenkomst.

Kaski concludeerde dat het functioneren van de BUN als zendende instantie bij de Dienst Geestelijke Verzorging van Justitie aan drie van de vier onderzochte criteria voldeed, maar niet wat betreft het criterium representativiteit. Wel zijn er binnen de BUN duidelijk aanzetten tot verbetering op dat punt, vindt Kaski. De BUN vertegenwoordigt echter op dit moment nog onvoldoende de diverse groepen binnen het boeddhisme in Nederland, vinden de onderzoekers.

De onderzoekers signaleren dat niet-georganiseerde boeddhisten momenteel geen toegang hebben tot de BUN, dat ongeveer vijftig procent van boeddhistisch organisaties lid is van de koepel en dat er een ondervertegenwoordiging is van etnische boeddhisten. Het aantal individuele boeddhisten wordt door Kaski geschat op tussen de 20.000 en 347.500. En het aantal etnische boeddhisten op 41.000. In totaal zijn er volgens de berekening van Kaski tussen de 97.500 en 425.000 boeddhisten in Nederland. De BUN vertegenwoordigt volgens de berekening van het expertisecentrum tussen maximaal eenentwintig en minimaal vijf procent van leden van sangha’s.

Kaski concludeert dat de BUN een minderheid van de boeddhisten in Nederland vertegenwoordigt. Westerse boeddhisten die participeren in sangha’s zijn voor ongeveer de helft vertegenwoordigd. Kaski verwacht dat het de BUN lukt om een aantal (grote) organisaties op afzienbare termijn bij de koepel onder te brengen.

Individuele en verreweg de meeste etnische boeddhisten ontbreken als leden van de BUN. Het BUN-bestuur heeft de ambitie om de overkoepeling te vergroten, ook met betrekking tot de individuele boeddhisten. De koepel wijst daarbij volgens Kaski op de aard van het Nederlands boeddhisme en de daarbij behorende organisatiegraad. De vertegenwoordiging van locale sangha’s binnen de BUN komt redelijk overeen met die van alle locale sangha’s. De BUN komt volgend voorjaar met een beleidsplan.

 

Categorieën: Nieuws, BUN - Boeddhistische Unie Nederland
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Staatssecretaris Teeven week af van advies Kaski bij erkenning BUN

 1. frank uyttebroeck schreef:

  Een aantal weken/maanden geleden werd er volop gepraat en gereageerd wanneer er artikels over BUN/BZI/NBGV/Kaski verschenen …
  Nu zijn de beslissingen gevallen, er verschijnen vier artikels op een rij … en het enige dat we horen is:
  http://dl.dropbox.com/u/1015141/cri%20cri.mp3

  Tja …

  F.U.