Nederlanders vertrouwen de kerk het minst, het vertrouwen in de medemens steeg licht. De politie is een echte koploper waar het het vertrouwen van de bevolking betreft. Ook het vertrouwen in de pers is laag. Dat blijkt uit een vorig jaar gehouden meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.
In 2017 zei 62 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder (was in 2016 nog 60 procent) vertrouwen te hebben in de medemens. Dit onderlinge vertrouwen is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen. Ook het vertrouwen in instituties, zoals rechters, politie, Tweede Kamer en Europese Unie is gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.
Vertrouwen in politiek gestegen
In 2017 zei 41 procent vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer, 43 procent in de EU. Dat is meer dan in 2016 (37 en 36 procent). Ook het vertrouwen in de politie, banken, grote bedrijven en ambtenaren is gestegen. In de politie en rechters heeft ruim 70 procent van de bevolking vertrouwen, in het leger 65. Het vertrouwen in de pers (32 procent) en de kerk (31 procent) is weinig veranderd.
Het vertrouwen in medemens en instituties verschilt tussen bevolkingsgroepen, waarbij vooral leeftijd en het opleidingsniveau onderscheidend zijn. Jongeren en hoger opgeleiden hebben doorgaans meer vertrouwen dan ouderen en lager opgeleiden. Ook zijn er regionale verschillen die niet altijd te verklaren zijn.