De stadsboerderijen komen op als paddenstoelen in een herfstbos. Consumenten vragen steeds vaker om duurzaam en lokaal geproduceerd eten, waarbij bodem, planten en dieren niet worden uitgeput en waarin de boer een eerlijk loon krijgt. Waarin de kringloop centraal staat en een gezonde bodem de basis is voor gezond voedsel. Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog van een vruchtbare aarde kunnen genieten. Boeren die dat kunnen, zulke boeren, worden opgeleid door Aeres Warmonderhof in Dronten, met een dependance in Amsterdam. Er is 14 juni een kennismakingsdag op de hoofdlocatie in Dronten.
Maak kennis met duurzame landbouw en ontdek of het werken met planten en dieren iets voor je is. Op Aeres Warmonderhof word je opgeleid tot boer van de toekomst. Biologisch-dynamisch boer om precies te zijn. Er is een opleiding voor jongeren maar er is er ook één voor volwassenen die in deeltijd willen leren voor een nieuwe carrière in de biologisch(dynamische) landbouw.
Wonen, werken en leren inéén
Gezien de unieke opleiding stromen er jongeren uit het hele land en het buitenland in met een vooropleidingen van vmbo tot vwo. Hier gaan praktijk en theorie echt hand in hand, want jongeren wonen, werken en leren op Aeres Warmonderhof. ’s Morgens zitten ze in de les, ’s middags werken ze op de boerderij vlakbij. De volwassen deeltijders komen één dag per week naar school en lopen stage op een bio(dynamische) boerderij naar keuze.
De nieuwe boer heeft veel contact met mensen
Biologische en biologisch-dynamische boeren verkopen hun producten steeds vaker rechtstreeks aan hun klant en er werken vaak meer medewerkers op het bedrijf. Daardoor zit er een stevige sociale kant aan dit bio-boerenleven. Sommige bio-boeren hebben een zelfoogsttuin of stadstuin, wat betekent dat je klanten zelf hun portie komen oogsten van het land. Daarvoor is veel voorlichting en uitleg nodig. Nog zo’n nieuwe vaardigheid die van de boer van de toekomst wordt gevraagd.
Tijdens de informatiedag volg je een proefles, lunch je met de studenten in hun huisjes op het erf en werk je mee op de boerderijen. Zo kun je het beste ontdekken of het boerenleven iets is voor jouw toekomst: denk aan bedrijfsleider zijn op een boerderij, aan een stadslandbouwbedrijf of bijvoorbeeld een zorgboerderij.
De vraag van de consument van tegenwoordig sluit aan bij de manier waarop biodynamische boeren altijd al werken: duurzaam, lokaal geproduceerd, geen uitputting van bodem, planten en dieren, een eerlijk loon voor de boer. In de biodynamische landbouw staat de kringloop centraal en is een gezonde bodem de basis voor gezond voedsel. Dat is toekomstdenken. De biodynamische landbouw is gebaseerd op de antroposofische wereldvisie van Rudolf Steiner. Je maakt op school kennis met deze manier van kijken en kunt ervaren of dit wat voor je is of niet.
Veel kansen na de opleiding
Afgestudeerden van Warmonderhof kom je volgens deze organisatie tegen in binnen- en buitenland, als ondernemer of medewerker op grote en kleine boerderijen, zorgboerderijen of stadslandbouwprojecten, in allerlei uitvoerende of leidinggevende functies in natuurvoedingswinkels, groothandels of product verwerkende bedrijven. De opleiding is ook een goede opstap voor alle soorten hbo-opleidingen.
Wil je langskomen? Meld je dan even aan via de website. Of hoor in deze filmpjes van studenten zelf hoe het wonen, werken, leren eraan toe gaat op Aeres Warmonderhof https://warmonderhof.nl/studeren/leren
Paulien van Poppel zegt
Dag Joop, ik wil je bedanken voor alle maatschappelijk relevante artikelen die je de wereld instuurt. Ze informeren me en geven info, die ik niet altijd van andere kanalen krijg. Dus dank je wel, ik lees je graag. Groet