De programma’s van de boeddhistisch omroep (BOS) zullen als het aan betrokkenen ligt ook na 1 januari 2016 te zien en te horen blijven, maar niet meer uitgezonden worden door een zelfstandige BOS. Staatssecretaris Sander Dekker (media) maakte vandaag bekend dat door de bezuinigingen het budget van de zogenoemde 2.42 omroepen per 1 januari 2016 op nul gesteld wordt. Dat betekent dat de BOS vanaf die datum geen eigen financiële middelen meer heeft om programma’s te maken en uit te zenden.
Dekker zegt dat deze omroepen (kerkgenootschappen en genootschappen) op geestelijke grondslag hun zendtijd zelf moeten financieren. Eerder werd bij deze omroepen gevreesd dat hun zendlicentie zou worden ingetrokken. Maar daar blijkt geen sprake van te zijn. De staatssecretaris gaat op korte termijn met de BOS en andere 2.42 omroepen praten over de wijze waarop zij invulling willen en kunnen geven aan levensbeschouwelijke programmering.
‘Ongeacht de uitkomsten van dat gesprek wil ik benadrukken dat levensbeschouwing onderdeel is van de algemene mediaopdracht en dus geldt als taak voor alle omroepen en de NTR. Het is van belang dat de NPO (publieke omroep) zorgt voor een goede en afgewogen inbedding van de levensbeschouwelijke programmering in de totale programmering’, vindt de staatssecretaris.
Gertjan Mulder, algemeen directeur van de boeddhistische omroep, vindt het standpunt van de staatssecretaris, gelet op het politieke klimaat en de situatie, voor dit moment ‘het best haalbare’. ‘Gegeven de houding van het vorige kabinet en de aanwezigheid van twee seculiere partijen in dit kabinet was ik al voorbereid op het ergste. Dat er in de visie van de staatssecretaris een rol blijft weggelegd voor levensbeschouwelijke programmering stemt mij in die zin vreugdevol’, zegt Mulder in een reactie aan het Boeddhistisch Dagblad.
‘Als ik kijk naar zijn andere uitgangspunten, zoals pluriformiteit en de nadruk op kwetsbare genres en doelgroepen, dan neem ik aan dat boeddhistisch levensbeschouwelijke programmering ook een rol blijft spelen. Als ik de brief van Dekker goed lees zullen wij samen met de BUN met hem in gesprek gaan over hoe het na 2015 verder moet. Het verheugt ons zeer dat opnieuw het belang van levensbeschouwelijke programmering wordt onderstreept. Van vitaal belang is nu vanzelfsprekend wel, dat met het wegvallen van de 2.42 omroepen die levensbeschouwelijke zendtijd en de pluriformiteit daarvan op een andere manier mediawettelijk en financieel wordt verankerd. We kijken uit naar een constructief overleg met de staatssecretaris en de NPO over de uitwerking hiervan.”
Het was al geruime tijd bekend dat de BOS als zelfstandige omroep zou worden opgeheven en als autonome en onafhankelijke redactie binnen een van de fusieomroepen door zou gaan. Mulder: ‘Daar waren we al aan gewend. We zijn ook nooit gehecht geweest aan een autonome BOS als omroep of stichting of wat dan ook. Iedereen die bij de BOS werkt, mezelf incluis, gaat uit van de boeddhistische programmering en zolang die gewaarborgd blijft, kunnen wij onze taak vervullen, programma’s blijven maken en inspireren. En dat is waar het om gaat. De organisatorische constructie is eigenlijk niet interessant. We zijn al op weg gegaan om een autonome redactie binnen de VPRO te vormen na de plannen van Rutte I. Ik hoop in 2016 bij de VPRO of elders onder de BOS-titel verder te gaan, of onder Nirvana of zo, als onze programma’s maar vindbaar en herkenbaar blijven.’
Joop Romeijn zegt
Er staat een pijnlijke fout in dit bericht. Dat betreft de zin ‘De staatssecretaris gaat op korte termijn met de BOS en andere 2.42 omroepen praten over de wijze waarop zij invulling willen en kunnen geven aan levensbeschouwelijke programmering. ’ Waarschijnlijk heeft de redactie van BD dit van de BOS-directeur Gertjan Mulder zo gehoord.
In de brief van de staatssecretaris staat echter, en ik citeer: ‘Ik ga op korte termijn met de genootschappen praten over de wijze waarop zij invulling willen en kunnen geven aan levensbeschouwelijke programmering. ’
En ‘de genootschappen’ zijn in termen van de mediawet ‘Kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag’.
De BUN dus in het geval van de boeddhisten.
Waar is de stem van de BUN trouwens in de discussie van de laatste dagen? Worden we als boeddhisten eigenlijk nog wel vertegenwoordigd? Moet de BUN-voorzitter niet de regie van het overleg met de staatssecretaris en met andere ‘genootschappen’ overnemen?
Want het optimisme van Gertjan Mulder is onbegrijpelijk.
Een BOS zonder budget is, zogenaamd geïntegreerd in een andere omroep zoals de VPRO feitelijk non-existent. Waarom zou de VPRO in de toekomst programma’s gaan maken waarin de boeddhistische levensbeschouwing centraal staat? De VPRO heeft eerder dit jaar feitelijk al aangegeven dat niet te gaan doen.
Misschien is het niet zo erg dat de BOS verdwijnt. Maar als we het wel erg vinden dat er nog minder of geen boeddhistische programma’s meer komen moeten we ons niet door een al bijna vertrokken BOS-directeur in een passieve jubelstemming laten brengen.
teska seligmann zegt
Mooie illustratie van half vol of half leeg glas; het standpunt van Gertjan Mulder versus dat van de heer Romeijn. De positieve grondhouding van de heer Mulder lijkt mij erg constructief. Ik vraag mij af welke nietgenoemde belangen de heer Romeijn heeft. Zijn weinig subtiele toevoeging “bijna vertrokken” komt erg suggestief op mij over.
Joop Romeijn zegt
Hallo Teska aka mevr. Seligmann
Als de staatssecretaris zegt ‘… dat de kerkgenootschappen en de genootschappen op geestelijke grondslag hun zendtijd zelf moeten financieren’ dan is de uitspraak van Gertjan Mulder gedaan in de Volkskrant van vandaag, ‘alleen ben ik wel nieuwsgierig naar de preciese financiering’ toch op z’n minst lichtzinnig te noemen.
Overigens ging mijn reactie primair over de apathie van het georganiseerde boeddhisme na de brief van de staatssecretaris, vergeleken met de activiteiten van bv humanisten, de joodse gemeenschap en de katholieke kerk de laatste dagen.
En vertrekken per 31 december, met de kerstdagen er nog af, is toch ‘bijna’ ?
Mijn belang? Zie mijn blog van de afgelopen jaren, zou ik zeggen.
Joop Romeijn zegt
En dan nu iets positiefs:
Een twitterbericht van ‘BOSRTV’ van gisteren naar aanleiding van de mededeling over het stoppen van de financiering van de BOS:
BoeddhistischeOmroep @bosrtv
…, …, … dank dat jullie je portemonnaie willen trekken. Fijn om te horen!
(namen heb ik verwijderd)
Dat wil ik ook wel, dat zijn er al vier.
Doen net zo als de humanisten gestart zijn, zie http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/archief/2011/help-ons-de-humanistische-omroep-te-behouden
Misschien kan het ook via de stichting ‘Vrienden van de BOS’ ? Moet ie wel eerst een echt bestuur krijgen. Kom, Gertjan, doe nog een goede daad.
Joop Romeijn zegt
Vandaag (11.00 uur) behandelt de Kamercommissie van OC&W de mediabrief van de staatssecretaris. Onder andere over het wegbezuinigen van de BOS en andere 2.42-omroepen dus.
Op internet direct te beluisteren via
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/index.jsp
Achtergrondinformatie is o.a. te vinden op mijn blog van vandaag en van afgelopen donderdag http://joopromeijn.blogspot.nl/