De regering van het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) heeft de vrijlating gelast van 36 politieke gevangenen die gevangen zaten wegens politieke misdrijven, zoals het oprichten van een vereniging. Een term die de regering gebruikt om lastige tegenstanders op te sluiten. De gevangenissen zitten vol met tegenstanders van het regime.

Gisteren beval de nieuw gekozen president Win Myint op de eerste dag van het Birmese Nieuwjaar de vrijlating van meer dan 8.500 gevangenen. Deze handelingen worden vaak aangeduid als “amnestie”, maar zijn in werkelijkheid gratie, die de ex-gedetineerden niet ontslaat van de juridische gevolgen van hun misdaden.

Onder de vrijgelatenen zijn niet de journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo van het persbureau Reuters, die een gevangenisstraf wacht van 14 jaar als ze schuldig worden bevonden. De mannen werden gearresteerd na een ontmoeting met twee politieagenten, als onderdeel van een onderzoek dat de journalisten deden naar het vermoorden van 10 etnische Rohingya mannen in de noordelijke Rakhinestaat vorig jaar in het kader van een militaire etnische zuivering van Rohingya moslims in Birma. De VN en mensenrechtengroepen hebben aangedrongen op hun vrijlating.

Bron: Human Rights Watch.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk