De stichting psychotherapie en boeddhisme, in 1998 als onderzoeksgroep “Aziatische Religies en Psychotherapie” opgericht door prof. dr. Ria Kloppenborg, organiseert studiedagen waarop de dialoog wordt gezocht tussen boeddhistische en hedendaagse opvattingen. De organisatoren richten zich daarbij op de eerste plaats op therapeuten, maar de studiedagen zijn open voor alle geïnteresseerden.
Op zaterdag 21 april 2018, is er zo’n studiedag in Utrecht. Naar aanleiding van de studiedag met Eric van den Brink over compassietrainingen, bleven organisatie en deelnemers met een aantal vragen zitten. Het boeddhisme beschouwt compassie als fundamentele eigenschap, maar sommige neurowetenschappers beschouwen het vermogen tot mindfulness en compassie als een hoger vermogen van de neocortex (o.a. Daniel Siegel).
De organisatoren hebben Walter de Vries, psychotherapeut en trainer, gevraagd om samen met het stichtingsbestuurslid en filosoof Robert Keurntjes een studiedag te verzorgen waarin samen met de deelnemers te willen onderzoeken of compassie een fundamentele kwaliteit is of iets wat we moeten leren.
Ze zullen zich daarbij specifiek richten op de attitude van de therapeut: maakt het uit of u gebruik maakt van ons fundamentele vermogen tot compassie of moeten we leren om ons (hogere) vermogen tot compassie in te zetten. Een studiedag waar de ervaring een belangrijke rol speelt, maar waar ook verschillen in theorieën aan bod komen.
Walter de Vries, psychotherapeut, docent en supervisor Vgct, heeft zich na opleidingen in schematherapie, ACT en mindfulness/compassie, verder gespecialiseerd in trauma-opstellingen, opstellingen van de zin van het verlangen naar Franz Ruppert. Hij werkt als psychotherapeut in eigen praktijk. Ook geeft hij onderwijs in cognitieve gedragstherapie, met name vervolgcursussen persoonlijkheidsproblematiek en de therapeutische relatie bij de Rino Utrecht, de Rino Zuid in Eindhoven en in eigen beheer aan huis en in-company (o.a. Rughuis, Sittard – Juzt, Breda – Visio, Apeldoorn).
Robert Keurntjes, studeerde in Nijmegen filosofie, specialisatie cognitiefilosofie, en was vele jaren betrokken bij Tarab Instituut en volgde de Unity in Duality training in boeddhistische filosofie en psychologie. Hij combineert westerse en boeddhistische filosofie in zijn benadering van hedendaagse vragen.
Locatie: Oudegracht 42 aan de werf (bereikbaar via trap vanaf Jacobibrug)
Aanmelden: info@psychotherapieenboeddhisme.nl