De Nederlandse entertrainer Emile Ratelband heeft zich naar eigen zeggen bekeerd tot het boeddhisme. De positiviteitsgoeroe is als relitoerist tien dagen in Thailand, waar hij door een hoofdmonnik werd ingewijd in de kenmerken van deze religie. Hij gedraagt zich nu als monnik, maak zijn bedelrondes en verblijft in een klooster voordat hij weer naar Nederland vertrekt.
Volgens boeddhistisch gebruik liet hij ook zijn haren afscheren. “Ik ga voortaan kaal door het leven. Tsjakka is voorbij”, vertelt Ratelband (68) aan het AD.
De positiviteitsgoeroe bezocht Thailand om zijn vriend Erwin Smit op te zoeken. Deze adviseerde hem om daar een bijzondere meditatietechniek te leren. Ratelband zou nu gecertificeerd zijn om deze techniek in Europa te introduceren. Sommige mensen houden hun hart vast.
“Het is een soort zelfhypnose in de vorm van een ademhalingstechniek. Mensen raken ervan in trance, vallen flauw en ik ben hier zelfs ooggetuige van spontane genezingen.”, zegt de entertrainer. Op internet reageren mensen op zijn plannen om met dit soort hypnose Europa in te trekken met ‘laat die man toch in Thailand blijven’ en ‘geef hem geen podium’.
Van de site Ratelband Research Institute, opgericht in 1986: ‘Emile Ratelband is een ondernemer in persoonlijke ontwikkeling, oprichter van Ratelband Research Institute en de Ratelband Foundation, auteur van 12 boeken, een ervaren spreker en motivator. Hij bracht NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) naar Europa in 1987 en was de uitvinder van Bodylogics, Entert®ainment, Tsjakkaa en de 30-dagen-methode en ontwikkelde deze theorieën en methoden tot de begrippen die het nu zijn.
Emile heeft 7 kinderen, een vaste relatie met de vrouw van zijn dromen, werkt niet maar vervult zijn missie, gelooft in gezondheid, gezin en gnostiek, zijn leeftijdfocus is om 94 jaar te worden en om vervolgens gezond en met plezier deze wereld te verlaten als zij een betere plek voor iedereen geworden is. Hij was verantwoordelijk voor het televisieprogramma en infotainment Hoe overwin ik mijn grootste angst dat begin deze eeuw in Nederland voor 5 jaar op tv was.
Hij werd miljonair op zijn 21e en ging failliet na het volgen van het advies van zijn financieel adviseur. Een bakker, kledinghandelaar, tour guide, fast food-ondernemer, pannenkoekenbakker, vastgoedondernemer, politicus en poffertjesbakker in de Verenigde Staten – de vele ervaringen hebben Emile gevormd wie hij nu is.’
Ratelband noemt zichzelf ‘entertrainer’ (een samentrekking van entertainer en trainer). Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Ratelband maakte hierbij vaak gebruik van de kreet Tsjakka, volgens hem geïnspireerd door de strijdkreet uit een serie over het leven van Shaka Zoeloe.
Ujukarin zegt
1e reactie: ik ga toch maar een andere religie aanhangen nu dit soort mensen aan boord komt ;-)
Iets serieuzere 2e reactie: heeft aan de buitenkant beduidend meer weg van boeddhisme dan aan binnenkant-aspecten zoals de Motivatie waarmee het gedaan lijkt te worden. Doch Ehipassiko, let it come and we will see wat ervan komt ;-)
With folded palms,
Jim zegt
Is het mogelijk om in 10 dagen monnik te worden?
G.J. Smeets zegt
Voordeel van de twijfel? Ik twijfel er niet aan of het is meer van hetzelfde van dezelfde man. Interessant is het natuurlijk wel dat het boeddhisme met een simpele ruk aan het koord in het entertainment terecht komt. Het zou me niet verbazen als de Efteling of een ander pretpark de bouw van een heuse stupa in voorbereiding heeft.
Van de andere kant: het boeddhisme zelf heeft een heel lange geschiedenis van geflirt met de supernatural. Dan is het niet vreemd dat het ook in NL een keer opduikt.
Ujukarin zegt
Ja, Thailand en omringende landen kennen de ’tijdelijke ordinatie’. Wordt bijv. veel gebruikt voor studenten die enkele maanden meedraaien na hun examen, maar ook voor (reli-)toeristen.
Dus _dit_ stukje van het Tsjakka-verhaal klopt ;-)
With folded palms,
Jim zegt
Wat voor stukje klopt er niet dan? :)
Daisy zegt
Het boeddhisme sluit niemand buiten. Ieder wezen is van nature Boeddha zelfs Emiel. Welkom Emiel!
G.J. Smeets zegt
“Het boeddhisme sluit niemand buiten.” Inderdaad, haatzaaiende ultra-nationalisten in Myanmar zijn lid van de club; leraren die zich aan leerlingen vergrijpen zijn lid van de club; monniken die nog nooit een uur gemediteerd hebben zijn lid van de club. En circus-artiest Ratelband mag er ook bij.
Erg lief en attent van je, Daisy, dat je al die ‘natuurlijke Boeddha’s’ welkom heet.
Daisy zegt
Heer Smeets U spreekt vanuit uw dualistische denken.Heel begrijpelijk.
Ujukarin zegt
Hoeveel ruimte mag ik gebruiken? ;-)
De kernmotivatie lijkt al weinig te maken hebben met Verlichting bereiken of een beter mens worden, het lijkt nogal op handhaven of vergroten van Ego aan te sturen. (Niet alleen voor hemzelf maar ook voor de would-be cursisten, wonderbaarlijke genezingen bijvoorbeeld ga je maar elders zoeken.)
Doch nogmaals, aan de vruchten herkent men de boom dus ook Emile krijgt het voordeel van de twijfel…
With folded palms,
Jim zegt
Zou ik je misschien per mail of Facebook wat vragen kunnen stellen hierover Ujukarin?
Ujukarin zegt
Dan zul je even via boeddhaforum.nl moeten spelen (is geen concurrent van BD), dat kent priveberichten.
With folded palms,
Jim zegt
Dank je. Doe ik!
Marc Sniedt zegt
Juist spreken bestaat onder meer uit:
‘Onthouding van onzinnig gepraat’
Tsjakka, doe je best Ratelband
Kay zegt
Een boeddhist blijkt dus ook een navolger te zijn. Iemand die naaapt wat de grote meester doet, net zoals mohammedanen en christenen. Naapen opdat je wordt zoals diegene die je navolgd. Navolgers zijn vaak niet de meest verlichte geesten.
kees moerbeek zegt
Beste Kay,
Op basis waarvan kun je beoordelen wie verlicht zijn en wie minder verlicht zijn? Jij aapt niemand na en bent dus zelf een originele grote meester?
Juist spreken bestaat uit:
Onthouding van het vertellen van leugens
Onthouding van het spreken van lasterende taal
Onthouding van het spreken van harde woorden
Onthouding van onzinnig gepraat
Gassho, Kees
Kay zegt
Kees, kom eens met een definitie wat verlichting is. Dan kunnen wij misschien verder komen.
kees moerbeek zegt
Verlichting is kul. Duidelijk?
Ananda zegt
Is er een wij? Zijn wij een club? Hoor ik bij jullie? Mag ik ook weg als ik wil? Hoor ik er dan niet meer bij?
Ja, ik denk regelmatig ‘wie zijn die mensen die dit schrijven allemaal’? En:’jeetje zouden ze (de vaste reageerders dus, Kees Moerbeek, Ujakarin, Kay, GJ Smeets en waar staat GJ trouwens voor vraag ik me dan af?) zouden ze dit ook persoonlijk durven uitspreken’?
Ik ben voor een meet and greet met jullie allemaal en Emiel erbij! En Daisy lijkt me positief en leuk! Tot dan!
G.J. Smeets zegt
“…waar staat GJ trouwens voor …”
G.J. zijn de eerste letters van mijn twee voornamen.
Ujukarin zegt
En als je me IRL ontmoet, bij lezing of anderszins, dan spreek ik _echt_ dezelfde dingen persoonlijk uit ;-)
With folded palms,