Drie wijdverbreide neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen vormen een gevaar voor bijen, dat blijkt opnieuw uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd door Europese voedselwaakhond EFSA. Op basis van een beoordeling van meer dan 700 studies naar imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, bevestigt de EFSA dat deze stoffen hoge risico’s voor bijen met zich meebrengen en dat EU-beperkingen die in 2013 zijn ingevoerd, onvoldoende zijn om deze risico’s te beheersen.
Hilde Anna de Vries, campagneleider bij Greenpeace Nederland: “De bewijslast dat neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen een groot risico vormen voor bijen en de gewassen en planten die ze bestuiven, is inmiddels overweldigend. Ook de alarmerende studies over insectensterfte vragen om politieke daadkracht. Minister Schouten moet dan ook niet langer wachten en het voorgestelde EU-verbod op neonicotinoïden ondersteunen als eerste stap om de catastrofale ineenstorting van bijenpopulaties te voorkomen. ”
In maart 2017 heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een verbod op de drie neonicotinoïden, uitgezonderd het gebruik ervan in kassen. Nationale regeringen zullen op 22 maart over deze maatregel stemmen, nadat de eerdere stemming in december 2017 werd uitgesteld.
De vandaag gepubliceerde herbeoordeling van het wetenschappelijk bewijs is het resultaat van de in 2013 ingevoerde – gedeeltelijke – EU-beperkingen op het gebruik van de drie neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Het volgt vijf eerder gepubliceerde EFSA-rapporten uit 2015 en 2016, die consequent wijzen op de gevaren die deze bestrijdingsmiddelen opleveren voor honingbijen en wilde bijen.