Honden en dansende draken nemen Rotterdam over! Rotterdam viert traditiegetrouw het Chinese nieuwjaar, dit jaar van 12-18 februari. Op verschillende plekken in de stad worden culturele, culinaire en muzikale activiteiten georganiseerd. Dansende draken en leeuwen keren terug tijdens de traditionele kleurrijke parade op en rond de West-Kruiskade, de chefs van Las Palmas runnen de Peking Express, en er zijn talloze kinderactiviteiten. Het festival is zoals altijd gratis toegankelijk.

De vlaggen zijn gehesen, de honden staan verspreid door de stad en het eerste vuurwerk is geknald. Het Jaar van de Hond is ingeluid en de festivalbezoeker wordt op allerlei manieren geprikkeld. Visueel door de spectaculaire vuurwerkshow in Wijkpark Oude Westen, de vlaggetjesparade langs de Boompjeskade, en de live beschilderingen van de losgelaten hondenbeelden in de stad. Intellectueel door het symposium China in Focus op de Erasmus Universiteit, in samenwerking met de studentenvereniging Chinese Student Association, en door lezingen en workshops over de Chinese economie. Maar ook cultureel door de Chinese feelgood film This Is Not What I Expected, dankzij filmfestival CinemAsia en KINO. Ook kunnen bezoekers hun hart ophalen bij Chinese zangeres Lan Lan, die tijdens het concert Sounds of China in De Doelen het podium zal betreden.

Voor de culinaire liefhebbers is er dit jaar wel iets heel bijzonders. De topchefs van restaurant Las Palmas runnen van donderdag tot zondag de Peking Express: een rijdend restaurant in een van de oudste trams van Rotterdam. In een rit van anderhalf uur krijgen deelnemers een combinatie van de Chinese en westerse keuken voorgeschoteld, met de daarbij passende dranken. Daarnaast worden er in Wijkpark Oude Westen diverse kookworkshops en proeverijen georganiseerd.

Familie staat centraal tijdens Rotterdam Chinese New Year. In Wijkpark Oude Westen kunnen kinderen knutselen, tekenen en geschminkt worden. In het Puppy Café kunnen de kinderen gipsen hondjes beschilderen en komt de auteur van ‘Nuki het gelukshondje’ voorlezen.

Katendrecht

Katendrecht is een belangrijke plek als het gaat om de wortels van Chinees Rotterdam. De eerste Chinese inwoners kwamen aan land op Katendrecht en hebben bijgedragen aan de Chinese community in Rotterdam. Daarom vindt er dit jaar op 18 februari voor het eerst een leeuwendans plaats op Katendrecht. De traditionele vuurwerkshow vindt dit jaar plaats op 17 februari om 19:55 uur in Wijkpark Oude Westen.

Foto’s Evert Buitendijk.

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu