‘Elke dag vrolijk zijn, terwijl je ziek in bed ligt, dat is niet uit te leggen. (…) Elke seconde je te gek voelen is bijna niet te vertellen.’ Een hersentumor hebben, weten dat je waarschijnlijk niet lang meer te leven hebt, maar – mede door het vele beoefenen van yoga – toch heel gelukkig zijn; Willem Ekkel wilde graag dat zijn omgeving meeging in dit gevoel. Dat lukte natuurlijk niet helemaal en ook niet bij iedereen, maar voor velen was het bijzonder om mee te maken. Voor zijn vrouw Lot, met wie hij in het laatste jaar van zijn leven nog een dochter heeft gekregen, en voor zijn familie was Willems gelukzalige staat een troost en het maakte zijn uiteindelijke sterven een stuk lichter.

Ook voor hij ziek werd was Willems leven bepaald niet onopgemerkt voorbij gegaan, als deel van een extraverte tweeling, die graag de boel op stelten zette. Toen zij op hun achttiende opeens op de televisie verschenen in het succesvolle jongerenprogramma Jonge Helden, kon ook de rest van Nederland meegenieten van hun humor, ruzies en bijzondere band. Daarna volgden er nog vele activiteiten, met en zonder zijn tweelingbroer Daan, met steeds weer andere vrienden en collega’s en met meer en minder succes. Maar op het laatst deed dat er allemaal niet meer toe. Een blijvende indruk had hij sowieso achtergelaten, zoals ook blijkt uit de vele verhalen die een heleboel mensen ruim twaalf jaar na zijn overlijden nog moeiteloos weten te vertellen. In het leven van zijn dochter Loeloe is Willem ook altijd als vader aanwezig geweest. En Daan voelt zijn tweelingbroer nog vaak dichtbij. Op hem had Willems dood waarschijnlijk nog de meeste impact, maar met vallen en opstaan vervolgt hij als kunstenaar zijn eigenzinnige weg.

Na de première in Het Ketelhuis en de daaropvolgende televisievertoning bij 2Doc van de ingekorte versie van Jonge Held – Het leven én de dood van Willem Ekkel is er nu een dubbel-dvd, waarop vier uur aan mooi vertelde verhalen is samengebracht: allereerst de lange en bijzondere director’s cut van de film, maar daarnaast ook veel leuke en mooie extra filmpjes.

In de film Jonge Held vertellen familie, vrienden en collega’s over de jeugd van Daan en Willem, de tweeling als televisiepersoonlijkheden en over al hun andere (media)activiteiten. In het tweede deel van de film wordt het verhaal verteld van Willems ziekte, hoe hij daarmee omging, zijn sterven en begrafenis én horen en zien we hoe het Daan sindsdien is vergaan.

Meer informatie www.puravidamedia.nl

 

Categorieën: Nieuws, Filmbespreking
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk