Via de online verkoopsite Marktplaats wordt illegaal onkruidgif te koop aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van de groep NL Gifvrij, ondersteund door Greenpeace. Al langer eist Greenpeace een totaalverbod op glyfosaat maar nu blijkt dat de populaire virtuele marktplaats de verkoop van illegaal gif faciliteert, is het volgens Greenpeace noodzakelijk dat de minister het voortouw neemt en in Brussel pleit voor een direct verbod van het verdelgingsmiddel voor particulieren.

Op Europees niveau wordt maandag besloten of glyfosaat nog vijf jaar op de Europese markt wordt getolereerd, of dat de volksgezondheid en milieu prioriteit krijgen boven marktwinsten en de industriële lobby. Het Europees Parlement wil dat over vijf jaar glyfosaat absoluut wordt verboden en dat met onmiddellijke ingang het gebruik in de openbare ruimte en door hobbytuinders een halt toe wordt geroepen.

Al eerder pakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het probleem van illegale praktijken via online verkopers aan. Minister Schouten heeft de kans om de hardnekkige illegale verkooppraktijken met spreekwoordelijke wortel en tak uit te roeien. Een groot aantal Nederlandse winkelketens, zoals Intratuin, Groenrijk, Gamma en Praxis, nam al de verantwoordelijkheid om het gif niet langer in haar assortiment te dulden. Tot nu toe ontsprong Marktplaats die dans.

Sylvia van Heck, van de actiegroep NL Gifvrij:

“We roepen Marktplaats al geruime tijd op haar verantwoordelijkheid te nemen en hun bazaar glyfosaatvrij te maken. Ook attendeerden we Marktplaats op de verkoop van illegale middelen onder haar vlag. Toch laat Marktplaats tot op heden geen verbetering zien en treedt niet op. Marktplaats moet de verkoop van al het gif stoppen, want niet ingrijpen leidt onherroepelijk tot een wild-west-situatie.”

Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace:

“Het kan niet duidelijker dan: stop glyfosaat per direct. Minister Schouten van Landbouw zei al meermaals het gif voor weer 5 jaar toe te willen staan in Europa. Maar Carola Schouten kan maandag echt niet thuiskomen zónder op zijn minst een Europees verbod voor het gebruik van glyfosaat door hobbytuinders en een Europees einde aan het spuiten op stoepen en speelplaatsen. Zeker nu blijkt dat de handel op de particuliere markt wordt omgeven door schimmige praktijken met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg hiervan.”

Bron Greenpeace.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk