Uitzenddatum: Zondag 13-10-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 19-10-2013 9:30 – 10:30 ned. 2

Kijktip om in de agenda te zetten. De Amerikaanse lerares Lama Tsultrim Allione behoort tot een van de pioniers die het Tibetaans boeddhisme naar het Westen heeft gebracht. Als voormalig non kent ze de Tibetaans boeddhistische traditie van binnenuit. Zij wordt gezien als de reïncarnatie van Machig Labdron, een Tibetaanse lerares die in de 11e eeuw leefde.

Twee mislukte huwelijken, een dochtertje dat sterft aan wiegedood en het overlijden van haar partner David. Met haar bewogen leven weet Lama Tsultrim als geen ander wat lijden is. En nog belangrijker: hoe je met dat lijden omgaat. Als non in Tibet beoefende Lama Tsultrim een eeuwenoude methode die helpt bij het omgaan met negatieve emoties. Toen zij zwanger raakte en weer terugkeerde in de maatschappij, wilde ze haar kennis en ervaringen ook toegankelijk maken voor westerlingen. In 1980 schreef zij daarover het boek ‘Feeding your demons’, een wereldwijde bestseller, ook buiten boeddhistische kringen.

Lama Tsultrim, USA, BOS“Iedereen weet wat demonen zijn” zegt ze in de film. “Het is universeel en toch voor iedereen weer anders.” Met de oefening ‘Feeding your demons” helpt ze haar leerlingen hun demonen te leren kennen, met als belangrijkste uitgangspunt: niet vechten maar voeden, oftewel, je demonen erkennen, in plaats van ervoor weg te vluchten.

Regisseur Jaap Verhoeven volgt Lama Tsultrim in het retraite centrum in Colorado, waar ze haar lessen geeft. Ook reist hij mee naar Lahaul en India, waar Tsultrim met haar studenten enkele van haar eigen leraren bezoekt. Zo zien we Karmapa, een van de belangrijkste Tibetaanse leraren, die Tsultrim helpt bij het integreren van het vrouwelijke in het boeddhisme.

Bron boeddhistische omroep.

 

 

Categorieën: BOS-tv en radio, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk