In het programma Hemelsbreed van de boeddhistische omroep wordt aanstaande zaterdag onder meer aandacht besteed aan het enorme karwei dat Rob Janssen en Jan de Breet op zich hebben genomen door aan de slag te gaan met de vertaling –in het Nederlands- van de Pali Canon. Beide heren werden vorige week vrijdag door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Fred Gales van de boeddhistische (radio) omroep was erbij en sprake met beide vertalers en wetenschappers over hun werk.

Na 16 uur: de Pali-canon volgens Janssen & de Breet
Afgelopen vrijdag werden Rob Janssen en Jan de Breet benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, omwille van de maatschappelijke verdienste van hun Nederlandse vertaling van de Pali-canon. Geen klein project, want met deze basisteksten van de theravada-traditie kun je een hele boekenkast vullen. De Engelse Pali Text Society is bijvoorbeeld al meer dan honderd jaar bezig om de klus te klaren. En ook zij hebben nog enkele duizenden bladzijden te gaan.

Ondertussen hebben Janssen en De Breet tien boekdelen afgewerkt. Hoe vertaal je 2000 jaar oude Indiase teksten in mooi modern Nederlands? En waar halen ze de moed vandaan?

En verder:

De God van het lopen
Ineke Albers doet wetenschappelijk onderzoek naar lopen als religieus ritueel. Lopen werkt in allerlei culturen als drug, geneesmiddel, meditatie en realisering van ‘het goede leven’. Ze dook in de gesloten wereld van Japanse kaihogyo-monniken, die lopen om tot verlichting te komen.

Inzichtsmeditatie
Marij Geurts van de Stichting Inzichtsmeditatie beoefent vipassanameditatie. Maar een echte praktijk, benadrukt ze, is meer dan meditatie alleen.

Jan Bor en moderne spiritualiteit
Filosoof en schrijver Jan Bor was ooit zenstudent en mediteerde zelfs een aantal maanden in een Japans klooster. Vele jaren later verbaast hij zich er steeds meer over dat westerse boeddhisten oosterse gewoontes, tradities en hiërarchieën overnemen. Hoe modern is het om de oude gebruiken uit het christendom zomaar te ruilen voor die van andere oude tradities, die net zo goed dogma’s kennen?

De column van Guan Her Ng: Denken over de dood
De jaarlijkse dodenherdenking deed columnist Guan Her Ng weer eens stilstaan bij een van de belangrijkste thema’s van het boeddhisme. “Wat is de dood nou eigenlijk? Ik ben diep na gaan denken… even Googlen dan maar
Zaterdag pas op de radio, maar nu al te horen op onze website.

RADIO – HEMELSBREED

Zat 4 mei, 15:00, radio 5
De podcast van Hemelsbreed – zonder onderbrekingen of reclame.

 

Categorieën: BOS-tv en radio
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk